ΚΟΣΜΟΣ

To Twitter στα χέρια του Έλον Μασκ – Η επόμενη ημέρα

To Twitter στα χέρια του Έλον Μασκ – Η επόμενη ημέρα

Γιατί να θέλει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου να «πετάξει» 44 δισ. δολάρια σε μία εταιρεία 16 ετών, που παρότι αναπτύσσεται σε μια από τις πιο «hot» αγορές δεν έχει εμφανίσει την ανάπτυξη των ανταγωνιστών της; Επισήμως, ο Elon Musk δηλώνει ότι εξαγοράζει το Twitter για να διασφαλίσει την ελευθερία του λόγου.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία του χωριού, όπου συζητιούνται ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον της ανθρωπότητας», είπε αφότου ανακοινώθηκε το deal.

Ο ίδιος ο Musk δηλώνει εδώ και χρόνια υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου. Όμως, όπως πολλοί διαπιστώνουν, η μάχη του για την ελευθερία του λόγου ισχύει κυρίως για τον δικό του λόγο ή για εκείνο των θαυμαστών και των υποστηρικτών του.

Ο λόγος των εργαζόμενων

Στο θέμα της ελευθερίας του λόγου των εργαζομένων του, για παράδειγμα, ο Musk δείχνει μικρή ανοχή. Σύμφωνα με το CNBC, η Tesla ζητά από τους υπαλλήλους που απολύει να υπογράψουν έγγραφο το οποίο τους απαγορεύει να κακολογήσουν την εταιρεία, τα προϊόντα της και τη διοίκηση και να μην συζητήσουν τους λόγους της απόλυσής τους με άλλους εργαζόμενους, παρά μόνο με τον δικηγόρο, τον λογιστή και τη στενή τους οικογένεια.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, εντός της Tesla καταγράφονται περιστατικά ρατσιστικής, φυλετικής και άλλου είδους κακοποίησης και διάκρισης, ενώ καταγγελίες υπάρχουν επίσης σχετικά με την ασφάλεια των συνθηκών εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έγιναν αποδέκτες αντιποίνων όταν μίλησαν για τα προβλήματα αυτά.

Η ελευθερία του τύπου

Ο Musk έχει κατ΄ επανάληψη προσπαθήσει να ελέγξει δημοσιογράφους, bloggers, αναλυτές και άλλους ερευνητές και όσα λένε για τις επιχειρήσεις του, τα προϊόντα τους και τον ίδιο.

Το 2018, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές για τα αποτελέσματα της Tesla, είχε διακόψει αναλυτή την ώρα που έκανε ερώτηση για την κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας λέγοντας: «Συγνώμη, επόμενος, επόμενος. Οι βαρετές, χαζές ερωτήσεις δεν είναι cool».

Επίσης, έχει ζητήσει από τους followers του στο Twitter να αλλάξουν το βιογραφικό του στο Wikipedia (με εκείνους να το κάνουν).

Ο λόγος των πελατών

Παλαιότερα, η Tesla ζητούσε από τους πελάτες της να υπογράψουν συμφωνίες εχεμύθειας προκειμένου να πάνε τα αυτοκίνητά τους στο συνεργείο.

Στην Κίνα, η εταιρεία έχει μηνύσει πελάτες που διαμαρτυρήθηκαν για θέματα ασφάλειας με τα αυτοκίνητά τους, ενώ έκανε αγωγή και σε έναν influencer που ανέβασε βίντεο επισημαίνοντας τα ζητήματα με το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος της Tesla.

Ελευθερία του λόγου με τους δικούς του όρους

Ο Elon Musk είπε πρόσφατα ότι η υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ Starlink θα κρατήσει τα ρωσικά media online, παρά τις εκκλήσεις από κάποιες κυβερνήσεις να τα μπλοκάρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο εργασιακό μέτωπο, ο Musk πολεμά μία απόφαση δικαστηρίου που λέει ότι πρέπει να σβήσει από το Twitter του ένα post, γιατί παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το tweet του 2018 λέει: «Τίποτα δεν σταματά την ομάδα της Tesla στο εργοστάσιό μας να φτιάξει σωματείο. Θα μπορούσαν να το κάνουν αύριο αν θέλουν. Αλλά γιατί να πληρώνουν συνδρομή σε σωματείο και να δώσουν τα stock options τους για το τίποτα;».

Επίσης, ο Musk δεν εφαρμόζει τη συμβιβαστική συμφωνία που έχει κάνει με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία του απήγγειλε κατηγορίες για χρηματιστηριακή απάτη εξαιτίας tweets του. Η συμφωνία προβλέπει ότι δικηγόρος πρέπει να εγκρίνει κάποια από τα tweets του πριν να τα ανεβάσει (όταν αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη μετοχή της Tesla), κάτι που ο επιχειρηματίας δεν εφαρμόζει, επικαλούμενος το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC