ΕΛΛΑΔΑ

Tα φώτα της Ευρώπης στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» επιστρέφει δυναμικά στη Θεσσαλονίκη για το έτος 2021 εστιάζοντας στην καίρια Θέση της επιστήµης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό.

Η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ επέλεξαν να εφιστήσουν την προσοχή τους στους ποικίλους τρόπους, με τους οποίους η επιστήµη βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ζευγαριού που ανέπτυξε το πρώτο εµβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, δρ. Ugur Sahin και η δρ. Ozlem Tureci -δυο επιστήμονες- παράδειγµα προς µίµηση που αποτελούν έµπνευση για νέους από όλον τον κόσµο για τη σκληρή, αδιάλειπτη προσπάθεια τους να επιλύσουν µια πρωτοφανή υγειονοµική κρίση, όπως και την αφοσίωση στο Κοινό Καλό και την υψηλή ποιότητα έρευνας και ειδηµοσύνης που οδήγησαν σε μια ανακάλυψη που χάρισε ελπίδα όχι µόνο στην Ευρώπη µα σε όλη την Ανθρωπότητα.

Ο δρ. Ugur Sahin και η δρ. Ozlem Tureci, το ζευγάρι επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, είναι οι αποδέκτες του φετινού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» για τα εκατομμύρια ζωές που έσωσαν και την ελπίδα που χάρισαν σε όλον τον κόσμο.

Οι πρώτες δηλώσεις

Λίγους µήνες προτού επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για την Τελετή Απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», o δρ. Ugur Sahin και η δρ. Ozlem Tureci δήλωσαν ότι «Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» αποτελεί μεγάλη αναγνώριση και τιμή για εμάς. Σας ευχαριστούµε που µας κρίνατε άξιους εκπροσώπους του σκοπού που αντιπροσωπεύει αυτό το Βραβείο: Η βελτίωση της ζωής είναι πράγματι ο πιο ευγενής σκοπός της επιστήµης, και μια αποστολή που µας αγγίζει ιδιαίτερα. Αποδεχόμαστε το διακεκριμένο αυτό βραβείο με ενθουσιασμό εκ μέρους μιας εξαιρετικής οµάδας που επέτρεψε την υλοποίηση του Project Lightspeed – Made in Europe».

Η ιστορία τους αντικατοπτρίζει την ιστορία της Αυτοκράτειρας Θεοφανώ, της πριγκίπισσας του Βυζαντίου που έγινε Αυτοκράτειρα της Γερµανικής Αυτοκρατορίας τον 10ο αιώνα. Επιπλέον, ο δρ. Ugur Sahin και η δρ. Ozlem Tureci είναι εκπρόσωποι της ποικιλομορφίας της Ευρώπης, όπως μετατρέπεται σε εκκολαπτήριο υψηλών επιτευγµάτων και πεδίο διακρατικής συνεργασίας.

Η τελετή απονομής

Η Τελετή Απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» 2021 θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, στο ιδιαίτερο περιβάλλον της εμβληματικής Ροτόντας, ενός κορυφαίου μνηµείου που µαρτυρά τη ρωµαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Διοικούσα και η Συµβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύµατος Θεοφανώ, υπό την προεδρία του κ. Σταύρου Ανδρεάδη και του Προέδρου Herman Count Van Rompuy αντίστοιχα, ξεκινούν για πρώτη φορά φέτος τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ, ένα πάνελ συζήτησης πάνω σε ένα θέµα διεθνούς βαρύτητας που σχετίζεται και εμπνέεται από το βραβείο κάθε χρονιάς.

Η φετινή διοργάνωση θα λάβει χώρα την Πέµπτη 14 Οκτωβρίου, µε τίτλο «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο µέσω της Επιστήμης» και µε θεματικές σχετικές µε την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήµη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήµη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δηµιουργία ενός δυναµικού φόρουµ συζήτησης επί κρίσιµων ζητημάτων που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης.

Το Ίδρυµα Αυτοκράτειρα Θεοφανώ

Από την ίδρυσή του, το Ίδρυµα Αυτοκράτειρα Θεοφανώ έθεσε ως στόχο την αναγνώριση ατόµων και οργανισμών για τη συνεισφορά τους στην κατανόηση και την ενδυνάμωση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας, καθώς και στην κοινωνική ευημερία, την πρόνοια και τη βελτίωση της ζωής όλων. Η αρχή έγινε το 2020, με το βραβείο να επικεντρώνεται στην Εκπαίδευση.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen, αποδέχτηκε το πρώτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εκ µέρους ενός ευρωπαϊκού θεσμού που ενισχύει την κινητικότητα, τη συνεργασία και την αµοιβαία κατανόηση για τους νέους πολίτες Ευρώπης: το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS. Συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε πέρσι, το βραβείο επιδιώκει να εδραιωθεί, χρόνο µε τον χρόνο, ως σηµείο αναφοράς στην αναγνώριση και αναγνώριση εκείνων των μελών της κοινωνίας, οργανισμών ή ατόμων, που συμβάλλουν στην αμοιβαία κατανόηση και την κοινή συνεργασία, όπως και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και πέρα από αυτό.

Πηγή: glow.gr