ΖΩΗ

Stretching για υγιή καρδιά

Πόσο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά μας το stretching και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να προάγουμε την εύρυθμη λειτουργία της;

Μόλις δώδεκα εβδομάδες παθητικού stretching είναι αρκετές για να ενισχύσουν το αγγειακό σύστημα, βελτιώνοντας την ροή του αίματος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν stretching εμφάνισαν αυξημένη ροή αίματος προς τις αρτηρίες, ακριβώς μειώθηκε η δυσκαμψία των αρτηριών. «Η αρτηριακή πίεση μειώθηκε, η κεντρική και περιφερειακή αρτηριακή δυσκαμψία επίσης ενώ η αγγειακή λειτουργία ενισχύθηκε μετά από 12 εβδομάδες παθητικού τεντώματος» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Βελτιωμένη αγγειακή λειτουργία

Το παθητικό σε αντίθεση με το ενεργητικό stretching, αποτελεί το τέντωμα που πραγματοποιείται με την συμβολή μιας εξωτερικής δύναμης, όπως εκείνη ενός άλλου ατόμου ή και της βαρύτητας. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη τέντωναν τα πόδια τους πέντε φορές την εβδομάδα για δώδεκα συνολικά εβδομάδες και εκδήλωσαν στην συνέχεια ιδιαίτερα βελτιωμένη αγγειακή λειτουργία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση σε ασθένειες που περιλαμβάνουν αλλαγές στη ροή του αίματος, όπως είναι η καρδιακή προσβολή αλλά και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θετικές αλλαγές στην αρτηριακή λειτουργία με το τέντωμα δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο εκείνες που γενικά θεωρούνται ότι συμβαίνουν με την αερόβια άσκηση, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο το παθητικό τέντωμα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην αερόβια άσκηση.

Πώς θα βελτιώσετε τις αρτηρίες σας;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι αρτηρίες μας να παραμένουν εύκαμπτες και να μην σκληραίνουν. «Οι αρτηρίες είναι σημαντικό να είναι εύκαμπτες για να απελευθερώσουν περισσότερο αίμα στους καρδιακούς μυς και στους μυς που συμμετέχουν στη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή στις κοιλιακές αρτηρίες μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Εάν χάσουν την ικανότητα επέκτασης τους, μπορεί να προκληθούν συμπτώματα πόνου στο στήθος ή πόνος στα πόδια σε άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο» υποστηρίζει η Δρ. Neica Goldberg, καρδιολόγος και διευθύντρια του NYU Langone Center for Women’s Health. Για να διατηρήσετε εύκαμπτες τις αρτηρίες σας οι ειδικοί συνιστούν:

  • Αερόβια άσκηση.
  • Απώλεια βάρους.
  • Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.

Η τακτική άσκηση και ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί κανείς για να διασφαλίσει ότι οι αρτηρίες του παραμένουν υγιείς. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν επίσης ότι το τέντωμα βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία, συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Συνήθειες που «προστατεύουν» την καρδιά

Μερικές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα για να προασπίσετε την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, περιλαμβάνουν:

  • Τακτικό βούρτσισμα: Η καλή στοματική υγιεινή κάνει περισσότερα από το να διατηρεί τα δόντια σας λευκά και αστραφτερά και το χαμόγελό σας αφοπλιστικό. Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες των ούλων μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, δίνοντάς σας ακόμη ένα λόγο να φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή.
  • Βρείτε το «χαρούμενο μέρος» σας: Μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση της καθημερινότητας ωφελεί όχι μόνο την διάθεσή σας αλλά και την καρδιά σας. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T. H. Chan, το χρόνιο άγχος και ο θυμός μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αισιοδοξία προάγει την καλή διάθεση, διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας και την συνολική εικόνα της υγείας σας σε καλά επίπεδα.
  • Στραφείτε στους ξηρούς καρπούς: Τα αμύγδαλα και τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και λιπαρών που είναι καλά για την καρδιά. Η συμπερίληψή τους στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, θα ήταν όμως καλά να διατηρήσετε τις μερίδες σας μικρές.

Πηγή: vita.gr