ΕΛΛΑΔΑ

SOS για το μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά, με πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Χθες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά κτιρίων, τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών προς μίσθωση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει άμεσα νέες θέσεις φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Από τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης έως και χθες το απόγευμα 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο, όπου ο αριθμός όσων παραμένουν στη Μόρια πλησιάζει πλέον τις 13.500 (σ.σ. χωρητικότητα 3.000), ενώ και στα άλλα νησιά και κυρίως στη Σάμο διαμένουν χιλιάδες αιτούντες άσυλο σε δομές που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενηθούν λίγες εκατοντάδες άνθρωποι. Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Mεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος παρουσιάζοντας την κατάσταση στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έκανε λόγο για αύξηση των ροών στα νησιά της τάξης του 200% από τον Μάιο έως και χθες, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρήκε τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) «επικίνδυνα ξεχειλισμένα».

Ο κ. Κουμουτσάκος, σε συνάντηση που είχε χθες στην Τουρκία με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, συζήτησε το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε χθες και ο επίτροπος της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, για το θέμα της μετανάστευσης. O υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, ανέβαλε το ταξίδι του λόγω της επίθεσης στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία αποφάσισαν τον σχηματισμό κοινού μετώπου στο μεταναστευτικό ζήτημα, ξεκινώντας από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ζητούν περισσότερα κονδύλια, αποτελεσματικότερο μηχανισμό επιστροφών και πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης. Πάντως, ήδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτες αντιδράσεις σε περιοχές της Ελλάδας με την προοπτική δημιουργίας νέων δομών. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός τόνισε ότι «είναι εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία». Μιλώντας στην «Κ» τόνισε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε χρήματα από την Ευρώπη και για τους Ελληνες που έχουν ανάγκη στήριξης, προκειμένου να μετριαστεί το βάρος για την ελληνική κοινωνία.

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ