ΕΛΛΑΔΑ

«Selini»: To ελληνικό videogame που έφτιαξαν ένας πεντάχρονος με τον πατέρα του

«Selini»: To ελληνικό videogame που έφτιαξαν ένας πεντάχρονος με τον πατέρα του

Ο Ανδρέας Δημογιάννης έπαιζε με τον πεντάχρονο Ορφέα ένα βιντεοπαιχνίδι στο κινητό του τηλέφωνο όταν ο μικρός ρώτησε τον πατέρα του γιατί παίζουν παιχνίδια άλλων και δεν φτιάχνουν το δικό τους βιντεοπαιχνίδι. Οι περισσότεροι μπαμπάδες θα προσπαθούσαν να εξηγήσουν στο παιδί ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όμως ο Ανδρέας Δημογιάννης ήταν λάτρης των videogames και αποφάσισε να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Ορφέα την επιθυμία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο παγκόσμιο κοινό των βιντεοπαιχνιδιών θα «ταξιδέψει» το «Βέλος»!

Ξεκίνησαν την προσπάθεια αποτέλεσμα της οποίας έξι χρόνια μετά είναι το Selini, ένα 2.5D Metroidvania adventure game το οποίο βασίζεται εξερεύνηση ενός αινιγματικού κόσμου που δοκιμάζει τους παίκτες με σκληρούς εχθρούς. Η ιστορία του SELINI μεταφέρει τους παίκτες σε έναν κατεστραμμένο και δυστοπικό κόσμο όπου και τους αφήνει να τον ανακαλύψουν μόνοι τους απλώς παρατηρώντας το περιβάλλον και τα διάφορα σημάδια που οι δημιουργοί έχουν προσθέσει με πολλή προσοχή. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κείμενο ή ομιλία σε ολόκληρο το παιχνίδι, όλη η ιστορία αφηγείται από τα περιβάλλοντα στοιχεία που βρίσκονται στο παιχνίδι. Επιπλέον, γίνεται φανερό ότι το παιχνίδι θέλει ευαισθητοποιήσει για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ηθικά θέματα.

Το Naftemporiki.gr μίλησε με τον Ανδρέα Δημογιάννη για αυτή την ενδιαφέρουσα περιπέτεια στην οποία αποφάσισε να μπει μαζί με το παιδί του.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του παιχνιδιού;

O Ορφέας ήταν περίπου 5 χρονών όταν παίζαμε κάποιο παιχνίδι στο κινητό μου και μου έκανε μια φαινομενικά πολύ απλή ερώτηση: “Για ποιο λόγο παίζουμε παιχνίδια στο κινητό; Γιατί δεν φτιάχνουμε ένα δικό μας παιχνίδι;” Αυτή η ερώτηση θα άλλαζε τη ζωή μου για πάντα! Εγώ ήμουν μεγάλος θαυμαστής ατμοσφαιρικών και γραμμικών παιχνιδιών όπως το Inside. Ο Ορφέας όμως μεγαλώνοντας άρχιζε να τείνει περισσότερο σε παιχνίδια εξερεύνησης σε διασυνδεδεμένους κόσμους όπως το Hollow Knight, Environmental Station Alpha και Axiom Verge (metroidvanias). Οπότε ήταν αναπόφευκτο το SELINI να παντρέψει την απλότητα του Inside σε έναν πολύπλοκο και δυστοπικό κόσμο που σε καλεί να εξερευνήσεις και να εξελίξεις τον χαρακτήρα σου.

Πόσο καιρό σας πήρε για να φτιάξετε το παιχνίδι;

Ένα βιντεοπαιχνίδι της κλίμακας του SELINI χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί, με την προϋπόθεση πως υπάρχει μια αφιερωμένη ομάδα να ασχολείται σε καθημερινή βάση. Έως τώρα το παιχνίδι αναπτύσσεται από τους 2 μας και πλέον έχουμε έτοιμο το demo με το οποίο θα οδεύσουμε προς Kickstarter.

Ποιο είναι το κόστος ενός τέτοιου πρότζεκτ;

Το κόστος έως τώρα είναι τα ατελείωτα ξενύχτια (για μένα, τον μπαμπά κυρίως!) για να μπορέσω να αποκτήσω τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά και η θυσία μιας “φυσιολογικής” καριέρας! Όλα τα έσοδα από τη δουλειά μου σαν φωτογράφος τα επένδυσα στο πρότζεκτ. Πλέον έχω πάρει το μεγάλο ρίσκο να παρατήσω οποιαδήποτε δουλειά και να αφοσιωθώ μόνο στο SELINI με στόχο να κάνω την καμπάνια στο Kickstarter πετυχημένη. Θέλουμε να μαζέψουμε τους πόρους ώστε να δημοσιεύσουμε το παιχνίδι σε υπολογιστές αλλά και όλες τις γνωστές κονσόλες (συμπεριλαμβανομένου του Nintendo Switch) μέσα στο 2023. Όσοι στηρίξουν στο Kickstarter θα μπορέσουν να “προαγοράσουν” ένα αντίγραφο του παιχνιδιού με έκπτωση (15 Ευρώ) και θα βοηθήσουν ένα ελληνικό πρότζεκτ να στήσει τη δική του ομάδα για να ολοκληρωθεί.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Kickstarter είναι ή πιο δημοφιλής και διαδεδομένη πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) στον κόσμο. Στην πράξη, το κοινό χρηματοδοτεί το όνειρό σου με αντάλλαγμα ένα αντίγραφο του προϊόντος όταν θα είναι έτοιμο, προφανώς με κάποιο όφελος όπως έκπτωση ή άλλα δωράκια, αλλά και την ηθική ικανοποίηση του να συνεισφέρεις να ολοκληρωθεί κάτι που πιστεύεις πως έχει αξία. Αν κάποιος πιστεύει στο SELINI, μπορεί να ακολουθήσει το project στο Kickstarter πατώντας στο παρακάτω link. Έτσι θα μπορέσει να ενημερωθεί όταν το πρότζεκτ δημοσιευθεί καθώς να παίξει και το demo.

Πηγή: naftemporiki.gr