Online ταξίδι στην Πέτρα της Ιορδανίας
Οι online ξεναγήσεις όλο και πληθαίνουν και η πανδημία παίρνει μια πιο ταξιδιάρικη χροιά, τώρα που μπορούμε να ταξιδέψουμε σε διάφορα μέρη του πλανήτη, έστω και μέσω διαδικτύου. Κλείστε την τηλεόραση, «φορέστε» για λίγο την τουριστική σας διάθεση και πάμε για ξενάγηση στην Πέτρα της Ιορδανίας.
Σε όλα αυτά μπορείτε να ταξιδέψετε με ένα κλικ εδώ.
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του πλανήτη, μια πόλη λαξευμένη σε ένα βράχο, η Πέτρα της Ιορδανίας είναι αγαπημένος προορισμός όσων την έχουν επισκεφτεί και σίγουρα μια ανεκπλήρωτη κουκίδα στην bucket list όσων δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν ως εκεί.
Βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Hor και είναι γνωστή για την απίστευτη αρχιτεκτονική της, αποτελώντας ένα πραγματικά καταπληκτικό μέρος που κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους. Συνδυάζοντας την ανατολική παράδοση με την ελληνιστική αρχιτεκτονική, ο οικισμός περιλαμβάνει ένα τεράστιο θέατρο, ένα ιερό του 13ου αιώνα, το μοναστήρι Deir Ad και το θησαυροφυλάκιο του Al Khazneh.
Οι κάτοικοι της πόλης την αποκαλούσαν Ράκμου, που σημαίνει «βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις», ενώ η σημερινή της ονομασία φαίνεται να δόθηκε από Έλληνες εμπόρους, όπως τουλάχιστον αναφέρει ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ιερώνυμος ο Καρδιανός.
Οι πρώτοι Ναβαταίοι κάτοικοι της Πέτρας προέρχονταν από την Αραβία και ήταν στενά συνδεδεμένοι με τη λατρεία των βράχων και των πνευμάτων που κατοικούσαν σε αυτούς. Γι’ αυτό το λόγο είχαν ανοίξει πολυάριθμες κόγχες στους βράχους της Πέτρας και τοποθετούσαν μια λαξευμένη στήλη στο εσωτερικό. Οι στήλες αυτές ονομάζονταν βαίτυλοι, που σημαίνει το σπίτι του Θεού, και με αυτό τον τρόπο τιμούσαν τον Αλ-Ούτσα και την κυρίαρχη θεότητα της θρησκείας τους, τον Ντουσχάρα.
Το εντυπωσιακό σήμερα είναι ότι όλη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματα της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Αν την επισκεφτείτε –δια ζώσης ή διαδικτυακά- θα δείτε ότι τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη, ο δρόμος Σικ από τον οποίο μπαίνουν οι επισκέπτες στην πόλη της Πέτρας και η μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δυο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφροδίτη και το Δία αντίστοιχα.