ΕΛΛΑΔΑ

Oυραγός η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων

Ο επιχειρηματικός τομέας της Ευρώπης ανακάμπτει με αργά, αλλά σταθερά βήματα από την κρίση χρέους.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τους ρυθμούς ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ενώ τα σκήπτρα κατέχει η Λιθουανία. «Αργυρό» στην Πορτογαλία, ακόμη μία χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης.

Το 2017 το ποσοστό δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί του συνολικού αριθμού των ενεργών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 9,3% σταθερό σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016, ενώ σημείωσε μικρή άνοδο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2012(9%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Ελλάδα και Βέλγιο εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά δημιουργίας νέων επιχειρήσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ Λιθουανία, Πορτογαλία και Σλοβακία είναι μεταξύ των πρωταθλητών στη «γέννηση» νέων επιχειρήσεων.

Το ποσοστό απασχόλησης που δημιουργήθηκε από τις νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις στην Ε.Ε. ανήλθε στο 2,4% το 2017, ενώ παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών-μελών, από 5,2% στην Πορτογαλία μέχρι 1,2% σε Γερμανία και Ολλανδία.

Υψηλές και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. ως προς την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται σε Λιθουανία (19,7%), Πορτογαλία (15,8%), Σλοβακία(13,7%), Ουγγαρία (12,9%) και Λετονία (12,4%). Η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο» της κλίμακας, εμφανίζοντας το χαμηλότερο ποσοστό δημιουργίας νέων επιχειρήσεων (4,5%), ενώ ακολουθεί το Βέλγιο (6,4%), Σουηδία (6,6%), Γερμανία και Αυστρία (από 6,8%).

Σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά δημιουργίας νέων επιχειρήσεων καταγράφηκαν στη Φινλανδία (2,9 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολουθούν οι Σλοβακία (2,7 ποσοστιαίες μονάδες), Ουγγαρία (2,1 ποσοστιαίες μονάδες), Εσθονία (1,2 ποσοστιαία μονάδα) και Λιθουανία (0,9 της ποσοστιαίας μονάδας). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν σε Μάλτα (μείον 6,1 ποσοστιαίες μονάδες), Λετονία (-3,8 ποσοστιαίες μονάδες), Ισπανία (-0,9 της ποσοστιαίας μονάδας), Βουλγαρία και Ιταλία, καθώς και σε Αυστρία και Σουηδία.

Πηγή: naftemporiki.gr