Oυγγρικά κεφάλαια στήριξης φίλων του Όρμπαν
Η αγορά μέσων ενημέρωσης στα Βαλκάνια από ουγγρικές εταιρείες φίλα προσκείμενες στον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπαν έχει, άραγε, σχέση με κάποια επιθυμία του ίδιου να στηρίξει πολιτικούς συμμάχους του, όπως τον Νίκολα Γκρούεφσκι στη Βόρεια Μακεδονία;
Το δύσκολο αυτό ερώτημα επεχείρησε να απαντήσει συζήτηση η οποία διοργανώθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τα ερωτήματα που υπέβαλαν στην Κομισιόν τέσσερις ευρωβουλευτές, οι Κάτι Πίρι, Τάνια Φάτζον, Τονίνο Πικούλα και Αντρέας Σίντερ.
Στη Σλοβενία, Ούγγροι επιχειρηματίες έχουν αγοράσει μερίδιο στον τηλεοπτικό σταθμό Nova24TV, συνιδιοκτήτες του οποίου είναι μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος Σλοβενίας (SDS). Επικεφαλής του κόμματος είναι ο Ζάνεζ Ζάνσα, ένας από τους λίγους συμμάχους του Βίκτορ Ορμπαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (και ένας από τους ακόμη λιγότερους αρχηγούς κράτους που έσπευσαν να αναγνωρίσουν ως νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Ντόναλντ Τραμπ).
Στη Βόρεια Μακεδονία, εταιρείες ουγγρικών συμφερόντων έχουν πάρει από το 2017 τον έλεγχο των ιστοσελίδων kurir.mk, denesen.mk, vistina.mk, republika.mk και netpress.com.mk, καθώς και του τηλεοπτικού σταθμού Alfa TV. Πρόκειται, όπως σημειώνει το Balkan Investigative NewsNetwork, για μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία, η Κομισιόν και η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη χώρα παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης», είπε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η έκθεση για το 2020 εκτίμησε ότι ίσως χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια ως προς την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και για πιθανές πρακτικές παράνομης υπερσυγκέντρωσης μέσων ενημέρωσης». Η γεννημένη στην Ουγγαρία Ολλανδή ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι σημείωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ουγγρική κυβέρνηση φρόντισε για την ενίσχυση με ουγγρικά κεφάλαια μέσων ενημέρωσης φιλικών προς τους πολιτικούς της φίλους. Ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Μπάλαζ Φιντβέκι απάντησε ότι οι συμμετοχές αυτές έγιναν με οικονομικά κριτήρια και ακολουθούν τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων.