ΚΟΣΜΟΣ

Netflix: Όχι άλλο «βραδύκαυστο»

Netflix: Όχι άλλο «βραδύκαυστο»
Ένα εκατομμύριο συνδρομητές έχασε ο βασιλιάς του streaming το 2022

Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσάς, αλλά τελευταία μου φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρω κάτι «καλό» στο Netflix

Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσάς, αλλά τελευταία μου φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρω κάτι «καλό» στο Netflix. Καμιά φορά κοιτάζω το ρολόι και συνειδητοποιώ ότι περνάω περισσότερη ώρα σκαλίζοντας τις ατελείωτες σειρές παρά βλέποντας κάτι από την αρχή μέχρι το τέλος. Η τελευταία σειρά που με κράτησε ήταν το αριστουργηματικό «Top Boy». Από εκεί και μετά τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Την κατάσταση σώζει καμιά φορά το παλιό και κλασικό «The Office».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
«Top Boy»: Μελαγχολικοί γκάνγκστερ (ΒΙΝΤΕΟ)

Βέβαια, το Netflix δεν θα χάσει τον ύπνο του αν δεν βρίσκω εγώ κάτι να δω. Παγκοσμίως ο βασιλιάς του streaming έχει 220 εκατομμύρια συνδρομητές κι ας έχασε ένα εκατομμύριο μέσα σε αυτήν τη χρονιά. Μια λύση που θα δοκιμάσει η υπηρεσία είναι να μπλοκάρει το γνωστό μοίρασμα κωδικών και να βγάλει μια πιο φθηνή έκδοση με διαφημίσεις. Τότε, ποια η διαφορά με την παραδοσιακή τηλεόραση; Αυτό όμως είναι για αργότερα.

Δεν μπορώ να μη σκέφτομαι, ωστόσο, μια ατάκα του Αμερικανού παραγωγού ταινιών Άαρον Ράιντερ («Memento», «Άφιξη», «Prestige»), στην πολύ καλή συνέντευξη που του πήρε ο Αιμίλιος Χαρμπής (8/8/2022): «Χρειάζομαι όντως το Νetflix;».

Το ερώτημα που διατυπώνει ο Ράιντερ δεν είναι τόσο ρητορικό όσο ακούγεται. Πόσες πραγματικά καλές σειρές και ταινίες μπορεί να χρηματοδοτήσει μια πλατφόρμα και πόσες από αυτές μπορεί να καταναλώσει ένας θεατής; Σίγουρα, στην έξαρση της πανδημίας οι πλατφόρμες ήταν μια διέξοδος, αλλά πόσες σειρές με πανομοιότυπες υποθέσεις και ξεχειλωμένους κύκλους να αντέξεις να δεις για τις 2 ή 3 εξαιρετικές παραγωγές της χρονιάς;

Δεν θα ήταν σοφό να κάνουμε βαρύγδουπες προβλέψεις για τον «θάνατο της πλατφόρμας». Συμφωνώ και πάλι με τον Ράιντερ, ότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στην κινηματογραφική βιομηχανία τα επόμενα 10 χρόνια. Ξέρω, όμως, ότι προτιμώ να ρισκάρω με μια επιλογή ταινίας στην αίθουσα (ας είναι και κακή) παρά το ατελείωτο σκρολάρισμα σειρών με περιγραφές τύπου «σασπένς», «βραδύκαυστο», «σπαρταριστό».

Σάκης Ιωαννίδης-kathimerini.gr