ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Φόβοι για πισωγύρισμα από το πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας

«Φωτιά» έχει πάρει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η συζήτηση για την άρση του lockdown, το οποίο ενώ έληγε στις 30 Νοεμβρίου, πήρε παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που όλα δείχνουν… παράταση στην παράταση, μέχρι τουλάχιστον την 14η του μήνα.

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας να έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί αισθητά, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική. Αυτός είναι και ο λόγος που οποιαδήποτε άρση του lockdown, όποτε και αν αυτή έρθει, θα πρέπει να συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις των ειδικών πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει ξανά η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε ένα τρίτο κύμα του κοροναϊού.

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο, διότι είναι δεδομένο πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα βελτιωθεί όσο περνούν οι μέρες, αφού βρισκόμαστε πλέον στην 4η εβδομάδα lockdown. Αυτό που δεν ξέρει κανείς, είναι τι θα φέρει η επομένη της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό έχει ως… αντίκτυπο το να χάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δυστυχώς χάσαμε και το Πάσχα.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με πρόωρο άνοιγμα της χώρας ήταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, μέσω του ΣΚΑΙ, o κ. Σύψας τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας ότι την θεωρεί την πιο ιδανική ημερομηνία από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα, και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών» υπογράμμισε.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

«Αυτός που θα ανοίξει, ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του…»

Τη σκυτάλη των… προειδοποιήσεων πήρε ο Διευθυντής ΜΕΘ  στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος τονίζει ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα τονίζοντας πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι όλα γεμάτα.

«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε» είπε.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.»

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου.

«Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας».

«Νέα έξαρση αν δεν προσέξουμε»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξήγησε πως οι επιστήμονες φοβούνται μια καινούρια έξαρση «αν μειωθούν τα μέτρα και δεν προσέξουμε». Παράλληλα και η ίδια κάλεσε του πολίτες μόλις ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των μέτρων να είναι πολύ προσεκτικοί.

«Βεβαίως θα βγούμε να πάμε στα μαγαζιά αλλά με μέτρα και αποστάσεις. Ο κόσμος θέλει να αλλάξει παραστάσεις. Αν αυτά γίνουν με τα μέτρα που έχουμε προτείνει, πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογία, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο για μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά.