ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Δεν είναι τα μέτρα, είναι η εφαρμογή

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε lockdown πιο σκληρό από του Μαρτίου, τονίζει η κυβέρνηση, με τα εργαλεία να εξαντλούνται πλέον μπροστά στην κόπωση του πληθυσμού και τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων.

Μαζί με την επιβολή των νέων μέτρων, η κυβέρνηση διαμηνύει την ανάγκη τήρησης του lockdown μέχρι την επίτευξη ανοσίας και αυτό την στιγμή που η χώρα έπιασε το «ορόσημο« του 1 εκατομμυρίου εμβολιασμών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια», ενω σημείωσε πως «είμαστε στην αρχή του τέλους».

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Πατησίων, σημειώνοντας πως χρειάζεται πολλή προσοχή για να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα και τα σχολεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα», τόνισε.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απέκλειε την επιβολή καθολικού lockdown, καθώς -ερωτηθείσα σχετικά- τόνισε: «Είμαστε ήδη σε λοκντάουν και μάλιστα σκληρό», χαρακτηρίζοντας «στοχευμένα» τα μέτρα που ελήφθησαν.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα «εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα».

Η ίδια επισήμανε ότι παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Σχολιάζοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα, τόνισε ότι «στόχος τους είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που – όπως αποδεικνύεται – αποτελεί βασική αιτία διασποράς».

Όσον αφορά στην κατάσταση στο ΕΣΥ, τόνισε πως «η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής».

Ανέφερε δε ότι τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε, δίνοντας το επίπεδο της κρισιμότητας.

Σωστή εφαρμογή

Την εκτίμηση ότι «είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο» εκφράζουν οι ειδικοί και τονίζουν πως για να έχουν επιτυχία τα νέα μέτρα, θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, επεσήμανε πως «όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση».

Όπως τόνισε, «προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορωνοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι’ αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων», εξήγησε.

Αναφερόμενος στα κορωνοπάρτι, τόνισε ότι είναι οι χειρότερες συνθήκες για τη διασπορά του κορωνοϊού. Πολλά άτομα σε κλειστό χώρο που μιλάνε δυνατά μεταξύ τους. «Ένας αν φέρει τον ιό θα υπάρχει ευρύτατη διασπορά», είπε.

«Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις. Οι 3 παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Αθ. Σκουτέλης: Ατελέσφορα τα μέτρα

«Το πιο σημαντικό είναι η αποσυμφόρηση του συστήματος», σχολίασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Τόνισε πως «δεν βλέπει έξυπνες λύσεις» και χαρακτήρισε «εντελώς ατελέσφορα» τα νέα μέτρα, αφού σύμφωνα με την άποψή του «δεν χτυπούν το πρόβλημα εκεί που είναι».

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα την ώρα που έχουμε 2.000 κρούσματα, ανθρώπους να πεθαίνουν και το Σύστημα Υγείας να πιέζεται τόσο», είπε, τονίζοντας πως «το πρόβλημα είναι αλλού είναι στην ενδοπαρεϊκή και όχι στην ενδοοικογενειακή συναναστροφή». «Το εορτολόγιο είναι που καλώς ή κακώς καθορίζει τα μέτρα», είπε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι, «αν δεν υπήρχε αυτό το ‘στα λόγια lockdown’, τα κρούσματα θα ήταν περισσότερα».

«Έκρηξη στο ιικό φορτίο»

Για έκρηξη στο ιικό φορτίο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. «Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια»

Θ. Βασιλακόπουλος: Το Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικό

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επεσήμανε πως το σημαντικό είναι να συμμετέχουμε στην εφαρμογή των μέτρων όποια και αν είναι αυτά. «Δεν υπάρχει μαγική λύση, παρά μόνο το εμβόλιο», είπε.

Η πρόταση του καθηγητή, που μίλησε στο Mega, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μικρά μαγαζιά, εκεί όπου αποκλείεται να σημειωθεί συνωστισμός και με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις.

Χωρίς κλίνες ΜΕΘ ο «Ευαγγελισμός»

Για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μίλησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλουμπασάκος.

Όπως υποστήριξε, δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ, ωστόσο ευελπιστεί ότι μέχρι αύριο θα έχουν αποδοθεί τα 12 επιπλέον, ενώ παράλληλα γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλιστούν απλές κλίνες covid ώστε να βγει η εφημερία.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αντέξουμε», τόνισε και πρόσθεσε πως «θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών.