Homenami: Η online απόλαυση των ανθισμένων κερασιών στην Ιαπωνία
Μόνο στο διαδίκτυο, φέτος, η απόλαυση των ανθισμένων κερασιών στην Ιαπωνία λόγω της πανδημίας του κοροναϊού
«Hanami» στα ιαπωνικά σημαίνει «απολαμβάνω τη θέα λουλουδιών», και αν δεν σάρωνε τον πλανήτη η πανδημία του κοροναϊού Ιάπωνες και ξένοι επισκέπτες στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα ήταν αυτές τις μέρες στα πάρκα για να απολαύσουν το θέαμα των ανθισμένων κερασιών.
Αυτή την περίοδο, παραδοσιακά, οικογένειες και φίλοι συναντιούνται κάτω από τις ολάνθιστες κερασιές ενώ πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν ευκαιρία για φωτογραφίες που θα ποστάρουν στο Instagram.
Φέτος, λόγω της έκτακτης κατάστασης, οι εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί, οι τουρίστες μένουν μακριά, με αποτέλεσμα το φετινό hanami να είναι ψηφιακό hanami ή, όπως εύστοχα οι Ιάπωνες επισημαίνουν «homenami».
«Η περίοδος των ανθισμένων κερασιών στην Ιαπωνία έχει πολύ σημαντικές οικονομικές συνέπειες κάθε χρόνο» τόνισε ο Κατσουχίρο Μιγιαμότο του Kansai University και εκτίμησε ότι πέρυσι σχεδόν 8,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ιαπωνία την περίοδο των ανθισμένων κερασιών, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, φέρνοντας στη χώρα περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Σέιτζιρο Τακεσίτα του University of Shizuoka εξήγησε το γιατί οι συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο, στις οποίες ο κόσμος τρώει, πίνει και χαίρεται, είναι τόσο σημαντικές για την ιαπωνική οικονομία.
«Χρησιμοποιούμε την έκφραση «το πορτοφόλι χαλαρώνει», που σημαίνει ότι ο κόσμος έχει μεγάλη τάση να ξοδεύει».
Και μίλησε για την ευρύτερη σημασία της περιόδου των ανθισμένων κερασιών:
«Έχουμε τόσο μεγάλη συναισθηματική πρόσδεση σε αυτό το λουλούδι και στην περίοδο που κάνουμε βόλτες για να απολαύσουμε τη θέα του… Υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί παράγοντες, πολλοί ιστορικοί παράγοντες από πίσω».
Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για να μην επεκταθεί η πανδημία αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση εσόδων, λόγω της ακύρωσης όλων των εκδηλώσεων που σχετίζονται με την απόλαυση της θέας των ανθισμένων κερασιών.
Οι εκτιμήσεις του Κατσουχίρο Μιγιαμότο κάνουν λόγο για πτώση εσόδων σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου. Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής αισιοδοξεί.
«Μόλις γίνει παρελθόν η έξαρση του κοροναϊού, πιστεύω ότι θα ξαναζωντανέψει η περίοδος των ανθισμένων κερασιών στην Ιαπωνία» είπε.