H «πηγή» των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού
Οι έρευνες για κύκλωμα στη μεθοριακή πόλη Σαντάνσκι της Βουλγαρίας – Οι πληροφορίες για εμπλοκή τελωνειακών
Την πόλη Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις Σέρρες, περιέγραφαν ως έδρα των κυκλωμάτων έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στη Βόρεια Ελλάδα. Ακολούθησε έρευνα, η οποία πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει καρπούς. Το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση πρόσωπο το οποίο, όπως δήλωσε μιλώντας με πλάτη στην κάμερα, μετέχει στο κύκλωμα που εμπορεύεται πλαστά πιστοποιητικά αντί 300 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», τον Σεπτέμβριο με αφορμή αναφορές και δημοσιεύματα για τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού από τη Βουλγαρία, η Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ανετέθη στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε γνώση των εισαγγελικών και διωκτικών αρχών ανέφεραν ότι κύκλωμα που εκδίδει πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εκμεταλλευόμενο κενά ασφαλείας στο σύστημα Υγείας της γειτονικής Βουλγαρίας έχει την έδρα του στη μεθοριακή πόλη Σαντάνσκι της Βουλγαρίας. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι στην υπόθεση εμπλέκονταν τελωνειακοί υπάλληλοι και στις δύο πλευρές των συνόρων, που διενεργούσαν πλημμελείς ελέγχους.
Υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας από τη Βόρεια Ελλάδα δήλωσε στην «Κ» ότι, στο πλαίσιο της έρευνας, οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας απευθύνθηκαν με έγγραφά τους προς τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας, δίχως πάντως να υπάρξει ανταπόκριση. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποφασίστηκε να διακοπεί καθώς, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, η Ελληνική Αστυνομία αδυνατούσε να ερευνήσει τη δράση κυκλώματος που ενδεχομένως δραστηριοποιείτο και είχε την έδρα του στη γείτονα χώρα.
Ερευνα για τη διακίνηση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού διεξάγει και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι αυτή δεν αφορά βεβαιώσεις προερχόμενες από τη Βουλγαρία, αλλά τα πλαστά πιστοποιητικά που είχαν βρεθεί να κατέχουν υπάλληλοι του νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και είχαν εκδοθεί στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Η εν λόγω έρευνα παραμένει σε εξέλιξη, με τους εμπλεκομένους στην υπόθεση να δίνουν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών ανωμοτί καταθέσεις στους «Αδιάφθορους». Εξάλλου, ορισμένοι από τους δέκα και πλέον υπαλλήλους του νοσοκομείου Καβάλας που είχαν ελεγχθεί ως ύποπτοι για κατοχή πλαστών πιστοποιητικών, είχαν επιδείξει στους προϊσταμένους τους βεβαιώσεις που φέρονται να είχαν εκδοθεί στη Βουλγαρία.
Αστυνομικές πηγές από την περιοχή των Σερρών, όπου βρίσκεται και ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις της «Κ» επιβεβαίωσαν ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εντόπιζαν πλαστές βεβαιώσεις μοριακών τεστ στην κατοχή τουριστών από τη Βουλγαρία, που επιθυμούσαν να εισέλθουν στη χώρα. Διευκρίνισαν ωστόσο ότι, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες του νομού δεν έχουν εντοπίσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. «Υπάρχει καλή συνεργασία με τις Αρχές της Βουλγαρίας σε θέματα ασφαλείας», σχολίασε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών παρακολουθεί και η αρμόδια Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας (ΔΑΣ). Μέσω Interpol και Europol έχουν στο πρόσφατο παρελθόν σταλεί προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο έκδοσης και διακίνησης πλαστών πιστοποιητικών, δίχως μέχρι σήμερα να υπάρξει ειδική αναφορά σε κυκλώματα που δρουν συγκεκριμένα στη Βουλγαρία.
Γιάννης Σουλιώτης-kathimerini.gr