H Εφορία προετοιμάζεται για το Brexit
Έρχονται προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων τελωνειακών υπαλλήλων, με τους οποίους θα επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί ο αυξημένος όγκος συναλλαγών λόγω των εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον δικό της αγώνα δρόμου κάνει η ελληνική δημόσια διοίκηση προκειμένου να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ή με συμφωνία με τους Ευρωπαίους.
Ειδική προετοιμασία γίνεται από την τελωνειακή διοίκηση, καθώς αυτή θα είναι που θα κληθεί να σηκώσει σημαντικό κόστος στην περίπτωση που υπάρξει ένα άτακτο Brexit και μέσα σε μία νύκτα το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρηθεί τρίτη χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από αυτό. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει πάρει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου και ο χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας συντεταγμένης εξόδου έχει αρχίσει να εξαντλείται.
Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εξωτερικών, προβλέπεται σειρά ρυθμίσεων για την ομαλή μετάβαση της Ελλάδας σε καθεστώς Brexit και ορισμένες από αυτές αφορούν την τελωνειακή διοίκηση.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
-Κατά παρέκκλιση ειδικών γενικών και ειδικών διατάξεων η μετάταξη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 150 υπαλλήλων που θα εργαστούν ως τελωνειακοί, 30 υπαλλήλων του κλάδου πληροφορικής, 5 υπαλλήλων του κλάδου χημικών και 5 υπαλλήλων του κλάδου δημοσιονομικών.
-Η πρόσληψη 150 μόνιμων τελωνειακών υπαλλήλων από τους επιτυχόντες διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2017.
-Η πρόσληψη 270 μόνιμων υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων του τελωνειακού κλάδου.
-Η πρόσληψη 100 υπαλλήλων με σύμβαση ορισμένου χρόνου (διάρκειας 18 μηνών).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που επιδιώκει το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ προβλέπει ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο, δηλαδή μη επιβολή δασμών αλλά και ποσοστώσεις εισαγωγών και εξαγωγών. Ο σχεδιασμός της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει την έξοδο από την ΕΕ έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, αλλά την έναρξη μιας μεταβατικής περιόδου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 κατά τη διάρκεια της οποίας θα επιχειρηθεί η σύναψη συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ελληνική δημόσια διοίκηση ετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση άτακτου Brexit, από την 1η Φεβρουαρίου στις εισαγωγές βρετανικών προϊόντων θα αρχίσει να επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός και ΦΠΑ.
Του Σπύρου Δημητρέλη-capital.gr