ΜΟΔΑ

Glamma Beijing: Γιαγιάδες… με στυλ απαράμιλλο

Glamma Beijing: 70χρονες με απαράμιλλο στυλ

Αυτές οι στυλάτες κυρίες από την Κίνα έχουν ενθουσιάσει τους χρήστες του Διαδικτύου με την κομψότητα και τη ζωντάνια τους.

Με μέσο όρο ηλικίας 70 ετών, μια ερασιτεχνική ομάδα μοντέλων με την ονομασία «Glamma Beijing», η οποία αποτελείται από τις Wang Nianwen, Wang Xinghuo, Lin Wei και Sun Yang -τέσσερις κομψές ηλικιωμένες κυρίες από το Πεκίνο της Κίνας- έχει λάβει τεράστια προσοχή.

Οι τέσσερις κυρίες ανεβάζουν βίντεο που έχουν να κάνουν με τη μόδα και την καθημερινή τους ζωή, στην κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο Douyin από το 2019. Μάλιστα, οι χρήστες του διαδικτύου που τις ακολουθούν, προέρχονται από διαφορετικές γενιές.

«Glamma Beijing» σημαίνει «Γιαγιάδες του Πεκίνου». Το Glamma υποτίθεται ότι είναι το αμερικανικό granma / gramma (γιαγιάκα) χωρίς το ρο (r), στη θέση του οποίου μπήκε το λάμδα (l) για να ακούγεται περισσότερο σαν την κινεζική προφορά του ρο, γεγονός που δείχνει ότι οι τέσσερις σικάτες κυρίες, εκτός από στυλ, έχουν και χιούμορ.

@fashion_grannies Are we the cooooooolest grandma!!🤗😊😁 #tiktokfashion #streetfashion #fashion #ootd #grandma #womenpower #asian #foryoupage #fyp ♬ original sound – Fashion Granny

Ποιες είναι οι στιλάτες γιαγιάδες

Οι «Στιλάτες Γιαγιάδες» έχουν πάθος με τη μόδα. Η Lin Wei δήλωσε ότι, παρά τα περιορισμένα μέσα που διέθετε όταν ήταν νέα, ήταν πάντα αρκετά συγκεκριμένη όσον αφορά τα ρούχα της. Με ύψος 180 εκατοστά, ήταν κάποτε επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια και αργότερα εργάστηκε ως νοσοκόμα. Αλλά το όνειρό της να γίνει μοντέλο δεν έσβησε ποτέ με την πάροδο των ετών.

Η Wang Nianwen ήταν δασκάλα και αργότερα εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος σε ένα κολέγιο πριν συνταξιοδοτηθεί. Με την εμφάνιση της πρώτης φουρνιάς μοντέλων στην Κίνα τη δεκαετία του 1990, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό μοντέλων που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του Πεκίνου πριν από δεκαετίες.

Η Sun Yang εργάστηκε ως δασκάλα για 13 χρόνια και στη συνέχεια μεταπήδησε στη βιομηχανία ενδυμάτων, κάτι που της επέτρεψε να συγκεντρώσει σημαντική εμπειρία στον κλάδο της μόδας.

Τέλος, η Wang Xinghuo, με ειδίκευση στη λογιστική, αγαπούσε από καιρό να διαβάζει περιοδικά μόδας.

Πώς αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις «Γιαγιάδες του Πεκίνου»

Οι τέσσερις κυρίες συναντήθηκαν σε ένα μάθημα μόντελινγκ για ηλικιωμένους ερασιτέχνες το 2000 και σύντομα έγιναν καλές φίλες. «Η επιδίωξή μας για τη μόδα μάς έφερε κοντά και μας έκανε ζωηρές και εξωστρεφείς», κάτι που είναι σπάνιο για άτομα αυτής της ηλικίας», δήλωσε η Sun.

«Τα μέλη της οικογένειάς μας είναι απίστευτα υποστηρικτικά», δήλωσε η Wang Nianwen, προσθέτοντας ότι οι γιοι και οι νύφες τους τους έχουν προσφέρει μεγάλη υποστήριξη και τα εγγόνια τους έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για τη μόδα λόγω της επιρροής τους.

Απρόσμενη ανταπόκριση

Χωρίς να συνεργάζονται με κάποια εταιρεία, τα βίντεό τους γυρίστηκαν και επιμελήθηκαν από τη νύφη της Sun, τη Zhang He. Με βάση την καθημερινή τους ζωή και χωρίς προκαθορισμένο σενάριο, τα βίντεό τους εκτιμώνται πολύ από τη νεότερη γενιά της Κίνας. «Θέλω να ζήσω μια τέτοια ζωή όταν γεράσω», σχολίασε ένας χρήστης του Διαδικτύου. «Θαυμάζω πραγματικά αυτές τις κυρίες που είναι γεμάτες ζωντάνια», δήλωσε ένας άλλος.

Στην αρχή αναρωτιόντουσαν γιατί τα βίντεό τους άρεσαν τόσο πολύ στους νέους, αλλά αργότερα συνειδητοποίησαν σταδιακά ότι η γοητεία τους δεν έγκειται μόνο στην καλή εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά και στην ενεργή στάση ζωής τους. «Έχουμε πάντα περιέργεια να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και μας αρέσει να επικοινωνούμε με τους νέους», δήλωσε η Λιν, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται τη μόδα ως έναν τρόπο να συμβαδίζουν με την εποχή και να μαθαίνουν νέα πράγματα στην εποχή της πληροφορίας.

Άλλωστε, οι κυρίες πιστεύουν πως είναι πολύ σημαντικό να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις τους απέναντι στη ζωή με τους διαδικτυακούς τους ακόλουθους. Συζητούν πάντα θέματα που καλύπτουν τον γάμο και την οικογένεια ή απαντούν σε ερωτήσεις χρηστών του Διαδικτύου και παρέχουν τις σκέψεις τους μέσω live-streaming ή σχολίων. «Πολλοί νέοι μάς έδωσαν προτάσεις και μοιράστηκαν επίσης τις απόψεις τους, κάτι που επέτρεψε στις τέσσερίς μας να αποκτήσουμε πολλές νέες γνώσεις», δήλωσαν.

Έχουν αποκτήσει θαυμαστές και εκτός Κίνας

Οι κυρίες έχουν επίσης κατακτήσει τις καρδιές των χρηστών του Διαδικτύου εκτός Κίνας. Η σκηνή των τεσσάρων ηλικιωμένων αλλά μοντέρνων κυριών που περπατούν στους πολυσύχναστους δρόμους του Πεκίνου προσφέρει μια νέα προοπτική στον κόσμο για να κατανοήσει την Κίνα. «Όταν οι ξένοι σκέφτονται τους ηλικιωμένους στην Κίνα, ο τετράγωνος χορός (square dancing) ήταν το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό», δήλωσε η Zhang He. «Ορισμένοι ξένοι χρήστες του Διαδικτύου σχολίασαν ότι η “κινεζική ντάμα”, ένα παρατσούκλι για τους τετράγωνους χορευτές, έχει τελικά αντικατασταθεί», πρόσθεσε.

«Η προσοχή των χρηστών του Διαδικτύου από το εξωτερικό δείχνει ότι μπορούμε να εκπροσωπήσουμε σε κάποιον βαθμό τους ηλικιωμένους στην Κίνα», δήλωσαν οι γιαγιάδες. «Αν και η επιρροή μας είναι περιορισμένη, ελπίζαμε να οδηγήσουμε κάποιους ανθρώπους αυτής της ηλικίας στη χώρα μας να δείξουν στον κόσμο την κομψότητα και την ομορφιά των Κινέζων ηλικιωμένων, καθώς και την ευτυχισμένη ζωή μας», πρόσθεσαν.

Οι 4 γιαγιάδες αποτελούν έμπνευση για πολλούς ηλικιωμένους

Η επιτυχία των τεσσάρων κυριών ενέπνευσε πολλούς άλλους ηλικιωμένους στην Κίνα, οι οποίοι ανέβασαν τα δικά τους βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή συνεργάστηκαν για να πραγματοποιήσουν «επιδείξεις μόδας».

Μετά την άνοδο της φήμης τους, οι γιαγιάδες άρχισαν επίσης να συμμετέχουν σε κοινωφελείς δραστηριότητες. «Είμαστε πιο έμπειρες τόσο στις οικογένειές μας όσο και στην κοινωνία», δήλωσε η Λιν. «Αισθανόμαστε υποχρεωμένες να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο», πρόσθεσε.

Θέλουν να προωθήσουν τον πολιτισμό της Κίνας

Ως ενθουσιώδεις λάτρεις του παραδοσιακού πολιτισμού της Κίνας, οι γιαγιάδες ελπίζουν επίσης να τον προωθήσουν και να τον προβάλουν για να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό. «Ο παραδοσιακός πολιτισμός είναι μάρτυρας της μακράς ιστορίας της Κίνας και όλοι μας έχουμε μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με αυτόν», δήλωσε η Λιν, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να δείξουμε καλύτερα τον πολιτισμό της χώρας μας και την υπερηφάνεια μας γι’ αυτόν όταν εμφανιζόμαστε με παραδοσιακά κινεζικά ρούχα».

«Ο κόσμος είναι διασυνδεδεμένος. Ελπίζουμε, με μια ανοιχτή και περιεκτική στάση, να συνδυάσουμε διαφορετικά στοιχεία στην παράστασή μας και να φέρουμε τα παραδοσιακά μας ρούχα στον κόσμο. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης για την προβολή του παραδοσιακού πολιτισμού και της χειροτεχνίας της Κίνας. Ελπίζουμε περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν την επείγουσα ανάγκη να κληρονομήσουμε την κουλτούρα των παραδοσιακών ρούχων της Κίνας, η οποία χρησιμεύει ως ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της μόδας της Κίνας», σημείωσαν.

Πηγή: iefimerida.gr