ΕΛΛΑΔΑ

Financial Times: Ελληνικός νόμος – εμπόδιο στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Για απομάκρυνση της Ελλάδας από την προσήλωση σε διεθνή πρότυπα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times, με αφορμή διάταξη για την ενεργητική δωροδοκία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει για όσους είναι ύποπτοι ποινικής απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει από το δικαστήριο, εάν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών.

Σύμφωνα με τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια στην Ελλάδα για να περάσει μια ποινική υπόθεση από την προκαταρκτική έρευνα στην ακροαματική διαδικασία.

Οι FT τονίζουν πως η διάταξη, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.

Όπως αναφέρει η ειδική ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης, ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ο Greco, ο οργανισμός παρακολούθησης της καταπολέμησης της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν «παγωμένα» μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.

Παράλληλα, στο άρθρο σημειώνεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέβαλε την τροπολογία χωρίς να δώσει νομική εξήγηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι επιεικής απέναντι σε δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς.

Οι Financial Times τονίζουν πως ανάμεσα σε όσους θέλουν να επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για παραβίαση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ επισημαίνεται πως η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και δικαστές.

Επιπλέον, γίνεται λόγος πως η σχετική τροπολογία απαιτεί την ίδρυση δικαστικών επιτροπών για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεις φερόμενης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει ποια από αυτές δικαιολογεί την παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες.