Economist: «Βόρεια Μακεδονία» ή «Μακεδονία»;
Το βρετανικό περιοδικό επιστρατεύει τη διεθνή εμπειρία και διερωτάται ποιο όνομα θα επικρατήσει στην πράξη
Η ΠΓΔΜ δεν είναι η μοναδική χώρα που προχώρησε στην αλλαγή του ονόματός της τα τελευταία χρόνια. Το 2016, η Δημοκρατία της Τσεχίας υιοθέτησε τη συντομότερη ονομασία Τσεχία και μόλις πέρσι η Ζουαζιλάνδη μετονομάστηκε σε Εσουατίνι. Κι όμως. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια, λίγα ή πολλά, για να εδραιωθεί μία νέα ονομασία κράτους.
Οι χώρες αλλάζουν τις ονομασίες τους για διάφορους λόγους, αναφέρει ο «Economist» στο σχετικό δημοσίευμά του. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, στόχος ήταν να διευθετηθούν ανταγωνιστικές αξιώσεις πάνω σε ένα όνομα που χρονολογείται από το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξηγεί ο «Economist». Για το Εσουατίνι, στόχος ήταν να ξεπεράσει το αποικιακό παρελθόν και να αξιώσει αφρικανική ταυτότητα. Στην περίπτωση της Τσεχίας πάλι, το ζητούμενο ήταν πιο πρακτικό. Η χώρα ελπίζει ότι η πιο σύντομη ονομασία θα είναι και πιο εύχρηστη, κατά τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το Σλοβακία αντί της Δημοκρατίας της Σλοβακίας.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα ονομασία δεν υιοθετείται αμέσως. Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται εύκολα από μία ματιά στις πιο σημαντικές αλλαγές σε ονομασίες χωρών τον 20ό αιώνα, μέσω της Google Ngram Viewer. Πρόκειται για μία μηχανή αναζήτησης της Google, για βιβλία σε πολλές γλώσσες που χρονολογούνται από το 1600.
Σύμφωνα με αυτή τη βάση δεδομένων, χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια για να επικρατήσει η ονομασία Σρι Λάνκα, αντί της Κεϋλάνης που ίσχυε έως το 1972. Επίσης πολλά χρόνια χρειάστηκαν για να επικρατήσει η ονομασία Ζιμπάμπουε έναντι της παλαιότερης Ροδεσίας. Πιο χαρακτηριστική ωστόσο είναι η περίπτωση της Μπούρμα, η οποία μετονομάστηκε σε Μιανμάρ, το 1989, από τη χούντα. Ορισμένες ξένες κυβερνήσεις ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένες να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία, εκτιμώντας ότι εάν το έκαναν θα ήταν σαν να αναγνωρίζουν εμμέσως τη νομιμότητα του καθεστώτος. Έως το 2008, η ονομασία Μπούρμα αναφερόταν σε αγγλικά βιβλία τουλάχιστον με διπλάσια συχνότητα απ’ ό,τι η ονομασία Μιανμάρ.
Το πόσο γρήγορα ή αργά θα επικρατήσει η ονομασία Βόρεια Μακεδονία παραμένει άγνωστο. Η ονομασία πρέπει να καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων των γεωγραφικών ονομάτων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στους χάρτες της Google η χώρα αναφέρεται ακόμη ως FYROM.
«Οι αλλαγές χρειάζονται τον χρόνο τους. Σε λίγα χρόνια όμως, η διένεξη για την ονομασία του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να έχει περάσει τελικά στην ιστορία», σχολιάζει ο«Economist».
naftemporiki.gr