Eπιδείνωση θυμού, στρες, αισθήματος της μοναξιάς
Αύξηση των επιπέδων στρες, του θυμού και του αισθήματος της μοναξιάς βίωσαν επτά στους δέκα Ελληνες κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, με τους ηλικιωμένους να επηρεάζονται αρνητικά περισσότερο έναντι των πιo νέων από τις νέες συνθήκες.
Ως στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης η πλειονότητα των συμμετεχόντων επέλεξε τη σωματική άσκηση και τη χρήση Διαδικτύου.
Αυτά είναι τα βασικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στον ελληνικό πληθυσμό της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων, στην οποία από τη χώρα μας συμμετείχαν 7.467 ενήλικες. Οι περισσότερες απαντήσεις αφορούν το διάστημα από τέλος Απριλίου έως τέλος Ιουνίου 2020.
Ειδικότερα, το 72% των συμμετεχόντων ανέφερε επιδείνωση του στρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από την έρευνα, συγκριτικά με το διάστημα πριν από την πανδημία, το 70% αισθάνθηκε μεγαλύτερη μοναξιά και το 71% περισσότερο θυμό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων με τα ποσοστά επιδείνωσης του στρες, μοναξιάς και θυμού να ανέρχονται στο 96%. Δύο στους τρεις (66%) δήλωσαν ότι εκδήλωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπεριφορές κοινωνικά επωφελείς, όπως π.χ. να δωρίσουν χρήματα σε κάποιον που είχε ανάγκη, να ψωνίσουν για τον γείτονά τους, να κρατήσουν παιδιά άλλων κ.ά.
Οπως κατέδειξε η έρευνα, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης των ιδιαίτερων συνθηκών που επέφερε στην καθημερινότητα η πανδημία ήταν η άσκηση (63%), η χρήση του Διαδικτύου (61%), τα χόμπι (61%), η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (60%), η μελέτη ή η μάθηση κάτι νέου (49%), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση (48%), η εργασία στον χώρο ή στο σπίτι (42%), ο χρόνος με ένα κατοικίδιο (36%), καθώς και η σωματική εγγύτητα και η σεξουαλική δραστηριότητα (36%).