CNN: Αστοχίες και απόκρυψη στοιχείων από την Κίνα για την πανδημία
H Kίνα υποτίμησε τον κορωνοϊό και απέτυχε στον γρήγορο εντοπισμό νέων κρουσμάτων, κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έγγραφα που διέρρευσαν και μαρτυρούν ότι η χώρα ανέφερε πολύ λιγότερα από τα πραγματικά κρούσματα.
Τα εν λόγω έγγραφα αριθμούνται σε 117 σελίδες, προέρχονται από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν, απ’ όπου εικάζεται πως ξεκίνησε η covid-19) και σήμερα βρίσκονται στην κατοχή του CNN.
Όπως αναφέρεται στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, τα έγγραφα έδωσε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που εργαζόταν στο CDC της επαρχίας Χουμπέι. Στη συνέχεια το CNN τα παρέδωσε προς εξακρίβωση σε έξι ειδικούς.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορωνοϊό, από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή στο χρονικό διάστημα που προκλήθηκε η πανδημία, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο.
Παραταύτα, η Κίνα απορρίπτει όλες τις καταγγελίες πως σκοπίμως είχε αποκρύψει πληροφορίες για τον ιό.
Το CNN σημειώνει, πάντως, ότι τα έγγραφα δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά καταδεικνύουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν.
Για παράδειγμα, στις 10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000. Όμως, από έγγραφο με την επισήμανση «εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρείστε το απόρρητο» το CDC της Χουμπέι κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, με 2.345 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1.772 κλινικά διαγνωσμένα κρούσματα και 1.796 ύποπτα κρούσματα.
Μάλιστα, έκθεση που συντάχθηκε στις αρχές Μαρτίου, αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση ανέρχεται σε 23,3 ημέρες. Όπως δήλωσαν εμπειρογνώμονες στο CNN, «αυτό θα δυσκόλεψε τους ειδικούς να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού».
Τα ίδια έγγραφα φέρνουν στο φως μία ακόμη αποκάλυψη. Βάσει αυτών, στα τέλη του 2019, είχε ξεσπάσει στη Χουμπέι επιδημίας γρίπης, με τα κρούσματά της να είναι 20πλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η επιδημία επηρέασε την Γουχάν, αλλά περισσότερο τις πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ.
Στο ρεπορτάζ του CNN επισημαίνεται ότι δεν προκύπτει σύνδεση μεταξύ της εν λόγω επιδημίας και του κορωνοϊού, η επιδημία και η έκτασή της δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Ειδικοί, μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι, εξήγησαν πως η συγκεκριμένη γρίπη ίσως δυσκόλεψε τις τοπικές αρχές να εντοπίσουν νέους ιούς.
Ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, δήλωσε «Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη και όχι μόνο λάθη που γίνονται όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό, αλλά και γραφειοκρατικά και πολιτικά, υποκινούμενα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισαν την επιδημία».
«Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη, με έναν νέο ιό περιορίζεται κάποιος από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά τους, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει τις αποκαλύψεις του CNN, αν και τους ζητήθηκε.