Uncategorized

Brexit: Ελπίδες για συμφωνία

Τα πλατιά χαμόγελα των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας προδίδουν την ξαφνική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στην κωδικοποιημένη γλώσσα των Βρυξελλών, «τούνελ διαπραγματεύσεων» σημαίνει περίοδος εντατικών μυστικών διαβουλεύσεων, με στόχο να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο που μοιάζει με βουνό. Σε αυτή τη «σήραγγα» εισήλθε από χθες ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, από κοινού με τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Τετάρτης πλησιάζει.

Η εξέλιξη που «ξεκλείδωσε» τις πιθανότητες μιας νέας συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ήταν η συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ. Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για τη μορφή των παραχωρήσεων στις οποίες προχώρησε η Βρετανία, αν και οι διαρροές αναφέρουν ότι ο Τζόνσον δέχθηκε να μετατοπιστούν τα τελωνειακά σύνορα στη θάλασσα της Ιρλανδίας. Με δεδομένο ότι το Δουβλίνο δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε καμία λύση που να επαναφέρει τη διχοτόμηση του νησιού, ο Τζόνσον φαίνεται να αποδέχεται την καθιέρωση διαφορετικού εμπορικού καθεστώτος για τη Βόρεια Ιρλανδία και διαφορετικού για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία ήταν έκδηλη χθες στις Βρυξέλλες, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «μικρό φως στην άκρη του τούνελ», λίγες ημέρες αφότου ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «ουσιαστικά αδύνατη». Αύριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Το ερώτημα είναι, εάν έως τότε θα έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, ώστε οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ε.Ε. να είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις.

Η μεταστροφή του κλίματος έγινε αισθητή και στις χρηματαγορές, με τη στερλίνα να σημειώνει χθες κατακόρυφη άνοδο. Οι επενδυτές θεωρούν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο το ενδεχόμενο βρετανικής εξόδου χωρίς συμφωνία και αντιδρούν θετικά στις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας, έστω και την τελευταία στιγμή. Η εποικοδομητική συνάντηση ανάμεσα στον Τζόνσον και τον Βαράντκαρ άφησε εμβρόντητους τους οπαδούς της άτακτης εξόδου, οι οποίοι θεωρούν τον Τζόνσον πιο δεκτικό στις απόψεις τους από ό,τι η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι.

Χθες, ο Τζόνσον αρνήθηκε να απαντήσει αν η λύση που βλέπει συνίσταται στον τελωνειακό διαχωρισμό της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να σχολιάζω τις διαπραγματεύσεις ενόσω διεξάγονται», είπε. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε κάτι που να βλάπτει την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, στο σύνολό του, να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τα οφέλη της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό περιμένει ο κόσμος», προσέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Τimes του Λονδίνου, το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, ο πιο ένθερμος οπαδός της πλήρους ενσωμάτωσης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι αντίθετο προς την προδιαγραφόμενη συμφωνία. Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, η τράπεζα Morgan Stanley ανέβασε χθες τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. στο 55%, από 35% που ήταν πριν από τη συνάντηση Τζόνσον – Βαράντκαρ.