Bloomberg: Η Ευρώπη δεν θα άντεχε μία νέα ελληνική τραγωδία
Ήταν μόλις τον Αύγουστο που η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μία οικονομική κρίση εξαιτίας των τραπεζών της.
Παρά το γεγονός ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά, η ήπειρος δεν θα άντεχε άλλη μία κρίση στη χώρα, αναφέρει το Bloomberg. Ήδη αγωνίζεται να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας, καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του Brexit, ενώ οι ηγέτες στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν δυσκολίες στο εσωτερικό.
Ήταν μόλις τον Αύγουστο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε το τρίτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα και η δοκιμαζόμενη χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μία οικονομική κρίση εξαιτίας των τραπεζών της που βρίσκονται σε ένα καθοδικό σπιράλ, εξηγεί το Bloomberg. H επίλυση των ζητημάτων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών είναι κλειδί για την αναζωπύρωση της οικονομίας και για να το κάνει αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σχέδια. Αλλά η έλλειψη σαφήνειας λειτουργεί εναντίον των τραπεζών που εξακολουθούν να βλέπουν τις μετοχές τους να χάνουν μεγάλο μέρος της αξίας τους.
Το πιο πρόσφατο σχέδιο είναι στα πρότυπα της bad bank με τη μεταφορά κόκκινων δανείων σε όχημα ειδικού σκοπού και παροχή εγγυήσεων μέσω του αναβαλλόμενου φόρου που έχουν οι τράπεζες στα κεφάλαιά τους.
Ένα άλλο προβλέπει τη χορήγηση απευθείας κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Το πιο πρόσφατο σχέδιο περιλαμβάνει μια άμεση ενίσχυση στις δοκιμαζόμενες τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κράτος. Ένα άλλο σχέδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά των κόκκινων δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού με εγγυήσεις της κυβέρνησης, ενώ μια τρίτη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί μια “bad bank” που θα απαλλάξει τις τράπεζες από τα πιο επισφαλή δάνειά τους.
Δεν είναι σαφές εάν όλα τα σχέδια θα πάρουν το πράσινο φως ή ποια είναι η πιο αποτελεσματική λύση που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021 για να αποφύγουν μία ακόμη ΑΜΚ. Στα τέλη Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 89 δισ. ευρώ. Οποιοδήποτε σχέδιο θα απαιτήσει την αναζωογόνηση της όρεξης των επενδυτών για ελληνικό χρέος, το οποίο, προς το παρόν, δεν είναι εύκολο έργο.