AstraZeneca μόνο στους πάνω των 60 – Κανονικά η δεύτερη δόση
Η νέα σύσταση της ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Εισήγηση για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνον για τους πολίτες άνω των 60 ετών έκανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Σήμερα χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνω.
Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η επικαιροποίηση για τα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με ΑΖ γίνεται λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μέτρια έως χαμηλά ποσοστά διασποράς.
Για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το ΑΖ στην 1η δόση, υπάρχει σύσταση να γίνει με το ίδιο σκεύασμα η 2η δόση, καθώς -όπως είπε- ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση.
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Θεοδωρίδου επανάλαβε ότι «όσοι έχουν κάνει την 1η δόση θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο την 2η δόση», προσθέτοντας ότι «όσοι λόγω φόβου θέλουν να αλλάξουν, πρέπει να το σκεφτούν καλά», γιατί πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για να στηρίξει ένας γιατρός το mix & match, δηλαδή τον συνδυασμό των εμβολιαστικών σκευασμάτων.
Σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι «όλες οι συστάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά κριτήρια, η σημερινή στηρίζεται στην επιδημιολογία», για να προσθέσει ότι «οι αποφάσεις μας συνέκριναν τον φυσικό κίνδυνο από την covid με την ανεπιθύμητες ενέργειες». «Υπάρχει καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων παρενεργειών», είπε, σημειώνοντας ότι «η ΑΖ έχει το μεγαλύτερο αριθμό από θρομβώσεις σε σχέση με τα άλλα εμβόλια».
«Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου και σημείωσε ότι «οι εμβολιασμοί προσχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας», προσθέτοντας ότι «οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα».