Aυστηροποίηση ελέγχων μετά τη χαλάρωση των μέτρων
H εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και αυτό διότι τα μέτρα κρίνονται επαρκή, ωστόσο δεν τηρούνται. Χθες, ανακοινώθηκαν 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής», ανέφερε ο πρωθυπουργός, που έδωσε έμφαση σε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά την τήρηση του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζομένους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, μεταξύ των οποίων την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Προ ολίγων ημερών είχε αρθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πολυκαταστήματα, στο μεταξύ όμως η ομάδα λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί την εκ νέου υποχρεωτική χρήση της σε κλειστούς χώρους. Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο πρωθυπουργός είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού. Οπως φάνηκε και από τους πρόσφατους ελέγχους, παρατηρείται απείθεια. Συγκεκριμένα, στους ελέγχους του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) και της Ελληνικής Αστυνομίας, ελέχθησαν σε δύο 24ωρα 569 σημεία ενδιαφέροντος σε 69 δήμους, όπου βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις στα 39 εξ αυτών. Τα συνολικά δε επιβληθέντα πρόστιμα ανήλθαν σε 13.350 ευρώ και αφορούσαν κυρίως τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό και την υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικά. Σε δύο, μάλιστα, καταστήματα υγειονομικού εν διαφέροντος επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ενώ σχεδιάζεται αύξηση των ελέγχων και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα υλοποιούνται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς δήμους της χώρας.
Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κοινωνίες σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Σκιάθο, Ρόδο, Κω και Κρήτη και άλλα νησιά υποδέχθηκαν με συγκρατημένα χαμόγελα τους πρώτους τουρίστες από τη Βρετανία που έφθασαν χθες. Συνολικά αναμένονται 6.000 Βρετανοί, οι οποίοι θα υποβάλλονται στον σχετικό υγειονομικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των τεστ θα γίνουν ρυθμιστές των εξελίξεων, αφού βάσει αυτών θα αποφασιστεί αν τα σύνορα με τη Βρετανία θα παραμείνουν ανοιχτά ή θα κλείσουν. Υπενθυμίζεται ότι για τις 22 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες πτήσεις και από τη Σουηδία. Μαζικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στα βόρεια σύνορα της χώρας, έπειτα από τη διαπιστωμένη αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις βαλκανικές χώρες.
Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν με την αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται να είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε νησιά, όπως στη Λέσβο, ενώ αναστάτωση επικρατεί και σε κατασκήνωση στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, όπου μετά τον εντοπισμό μιας 15χρονης θετικής στον κορωνοϊό, αποφασίστηκε ο μοριακός έλεγχος από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο σύνολο των κατασκηνωτών, δηλαδή σε 600 παιδιά.
Χθες, ανακοινώθηκαν 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, βγήκαν δηλαδή θετικά σε ταξιδιώτες που υπεβλήθησαν σε τεστ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Αλλα πέντε κρούσματα αφορούσαν τουρίστες που προσήλθαν για έλεγχο, αφού παραθέριζαν στην Ελλάδα, επειδή δεν ένιωθαν καλά. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Αττική (8), στη Θεσσαλονίκη (5), στα Γρεβενά (2), στην Ξάνθη (1) στην Καστοριά (1) και στην Πάρο (1). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Δεκατρείς συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 58, νοσηλεύονται δια-σωληνωμένοι.