6 μύθοι και αλήθειες για τις παιδικές λοιμώξεις του χειμώνα
Λανθασμένες τακτικές και μύθοι που θα βάλουν σε αυξημένο κίνδυνο την υγεία των παιδιών σας την εποχή αυτή και θα αυξήσουν την πιθανότητα να κολλήσουν κάποια λοίμωξη
Τα σχολεία άνοιξαν και η εποχή που θα αρχίσουν οι λοιμώξεις να εμφανίζονται δεν είναι πολύ μακριά.
Την περίοδο αυτή συνήθως αρχίζουν και εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, κυρίως ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, που εκδηλώνονται με καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, μερικές φορές πυρετό κ.λπ. Πρόκειται για συμπτώματα συνήθως ελαφρά, που δεν θα κρατήσουν τα παιδιά μακριά από το σχολείο ή θα τα αναγκάσουν να πάρουν κάποιο ιδιαίτερο φάρμακο. Οσο όμως θα προχωράμε προς τον χειμώνα τόσο η συμπτωματολογία αυτή θα γίνεται ολοένα και σοβαρότερη.
Την εποχή αυτή και στους μήνες που έρχονται, οι πιο συνηθισμένες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος είναι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.
Ας δούμε όμως κάποιες λανθασμένες τακτικές και μύθους που θα βάλουν σε αυξημένο κίνδυνο την υγεία των παιδιών σας την εποχή αυτή και θα αυξήσουν την πιθανότητα να κολλήσουν κάποια λοίμωξη.
1. «Τα παιδιά πρέπει να είναι πολύ καλά ντυμένα για να μην αρρωστήσουν».
Τα παιδιά, όπως και όλοι μας, πρέπει να είναι ελαφρά και καλά για την κάθε εποχή ντυμένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει το ντύσιμο να είναι τόσο ώστε να αισθάνονται δυσφορία και να ιδρώνουν, ούτε όμως και να τουρτουρίζουν από το κρύο.
Αν ιδρώσουν, υπάρχει φόβος να πάθουν ψύξη σε κάποιο μέρος του σώματός τους και να ερεθιστεί το δέρμα από τον ιδρώτα. Σε μια τραβηγμένη κατάσταση, ιδίως αν πρόκειται για βρέφη ή μικρά παιδιά, εύκολα μπορεί να συμβεί αφυδάτωση ή θερμοπληξία.
Αντίθετα, αν κάνει κρύο και κρυώνουν, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα αρρωστήσουν. Μπορεί να υπάρχει δυσφορία λόγω του ψύχους, αλλά δεν θα αρρωστήσουν από αυτό. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για καταστάσεις υπερβολικού ψύχους που μπορεί τα παιδιά να πάθουν κρυοπαγήματα ή και υποθερμία.
Η συμβουλή του παιδιάτρου
«Μην ντύνετε και μη σκεπάζετε υπερβολικά τα παιδιά σας. Μη φοβηθείτε, έστω κι αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή, να έχετε το παιδί σας πολύ ελαφρά ντυμένο όση ώρα παίζει στο ύπαιθρο κάποιο παιχνίδι που απαιτεί έντονη σωματική άσκηση, π.χ. ποδόσφαιρο, τρέξιμο, ποδήλατο κ.λπ. Θυμηθείτε μόνο να σκουπίσετε τον ιδρώτα του όταν τελειώσει και να του βάλετε στεγνά και ζεστά ρούχα.
Να θυμάστε ότι δεν αρρωσταίνουν γιατί κρύωσαν αλλά γιατί κόλλησαν κάποιον ιό ή μικρόβιο».
2. «Πέρυσι έκανα σε μένα και στο παιδί μου το αντιγριπικό εμβόλιο και ήμασταν συνεχώς άρρωστοι. Αποφάσισα να μην το ξανακάνω».
Επειδή κάνατε το αντιγριπικό εμβόλιο στο παιδί σας, δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσει και αρρωστήσει από άλλες ιώσεις. Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει εμάς και τα παιδιά μας μόνο από τη γρίπη και καμία άλλη ίωση. Επομένως, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά, μη σας κάνει εντύπωση αν ενώ έχουν κάνει το εμβόλιο αρρωστήσουν κάποιες χρονιές συχνά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμα και μία φορά τον μήνα.
Η συμβουλή του παιδιάτρου
«Φροντίστε να μάθετε στα παιδιά σας πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους και να τους κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό προληπτικό μέσον για να μην κολλήσουν γρίπη. Ακόμα όμως και αν αρρωστήσουν, δεν θα εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές και θα περάσουν τη γρίπη ελαφρότερα».
3. «Το παιδί μου μεγάλωσε αρκετά και δεν χρειάζεται πλέον να το πηγαίνω στον παιδίατρο ή να του κάνω εμβόλια».
Οι έφηβοι και τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν ανάγκη από παιδιατρική παρακολούθηση και εμβόλια.
Η συμβουλή του παιδιάτρου
«Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, κατά προτίμηση την εποχή αυτή, πηγαίνετε τα μεγάλα παιδιά σας στον παιδίατρο για προληπτικό έλεγχο.
Επειδή κατά τη χειμερινή περίοδο επικίνδυνες λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα, είναι σε έξαρση, σκεφτείτε σοβαρά να εμβολιάσετε τα μεγάλα παιδιά σας για το νόσημα αυτό. Το εμβόλιο δεν χορηγείται δωρεάν από την πολιτεία παρά μόνο για τα παιδιά αυξημένου κινδύνου».
4. «Με τόσο υψηλό πυρετό αν δεν πάρει αντιβίωση δεν πρόκειται να γίνει καλά».
Ο πυρετός δεν είναι ένδειξη για να χορηγηθεί αντιβίωση. Αντιβίωση χορηγείται μόνο όταν ο παθογόνος μικροοργανισμός είναι βακτήριο.
Η συμβουλή του παιδιάτρου
«Μη δίνετε φάρμακα, ιδιαίτερα αντιβιοτικά, από μόνοι σας. Βάζετε σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας και αχρηστεύετε τα αντιβιοτικά σαν όπλο όταν πραγματικά θα τα χρειαστείτε. Να θυμάστε: ο καταλληλότερος για να βάλει διάγνωση και να δώσει θεραπεία στο παιδί σας είναι μόνο ο παιδίατρος».
5 .«Να ζητήσω από τον παιδίατρο ή τον φαρμακοποιό να μου δώσουν κάτι ώστε να μην αρρωσταίνει το παιδί τον χειμώνα».
Την εποχή αυτή όλοι, και περισσότερο τα παιδιά, κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κάποια ίωση.
Η συμβουλή του παιδιάτρου
«Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να κρατάτε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας σε καλή κατάσταση είναι ισορροπημένη και επαρκής διατροφή, επαρκής ύπνος (8-14 ώρες, ανάλογα με την ηλικία τους), παιχνίδι, άθληση, καθαρή ατμόσφαιρα και κατάλληλο περιβάλλον».
6. «Καπνίζω, αλλά κάτω από τον απορροφητήρα».
Από την καύση του τσιγάρου παράγονται πολλές και πολύ επικίνδυνες για την υγεία χημικές ουσίες. Ενα ποσοστό θα μείνει μέσα στο σπίτι και θα την αναπνεύσουν τα παιδιά σας. Πέρα από τον πολύ μεγάλο κίνδυνο και βλάβη που θα προκαλέσουν στην υγεία τους, είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση λοιμώξεων και αναπνευστικών αλλεργιών (π.χ. άσθμα), αφού εξασθενούν το ανοσοποιητικό και ερεθίζουν το αναπνευστικό τους σύστημα.
Η συμβουλή του παιδιάτρου
«Οποιος καπνίζει πρέπει να αποφασίσει άμεσα να διακόψει το κάπνισμα. Ποτέ, μα ποτέ δεν θα καπνίσετε μέσα στο σπίτι, ούτε κάτω από τον απορροφητήρα ούτε και δίπλα στην ανοιχτή μπαλκονόπορτα. Εκθέτετε την υγεία και τη ζωή του παιδιού σας σε μεγάλο κίνδυνο».