5 διαφορετικές προτάσεις υγείας που αξίζει να υιοθετήσουμε
Όλοι ξέρουμε τις κλασικές συμβουλές των γιατρών για να ζήσουμε περισσότερο: τακτική άσκηση, διακοπή καπνίσματος, ισορροπημένη διατροφή, τακτικό τσεκ απ. Όμως, υπάρχουν και άλλα πράγματα λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου σημαντικά για μια ζωή γεμάτη ψυχική και σωματική υγεία.
Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν μια ήρεμη ζωή έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας, είναι πιο ευτυχισμένοι και διαχειρίζονται καλύτερα τα προβλήματα που προκύπτουν. «Η ποιότητα ζωής σας εξαρτάται εν τέλει από την ποιότητα των σχέσεών σας» υποστηρίζει η Εστερ Πέρελ (συγγραφέας και ψυχολόγος). Οι ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις συμβάλλουν σημαντικά στην καλή εξέλιξη της υγείας μας και όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα και η ποιότητα των σχέσεών μας τόσο περισσότερο ζούμε, δείχνουν πολλές έρευνες.
#1 Συνδεθείτε με τον εαυτό σας
Πώς αισθάνεστε; Νιώθετε μοναξιά; Πόσο δραστήριος ή δραστήρια ήσασταν τελευταία στη δουλειά; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να δοκιμάσετε αλλά δεν το κάνατε ακόμα; Οσο σημαντικό είναι να εξασφαλίζετε χρόνο για τον εαυτό σας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας. Φροντίστε μέσα στην ημέρα να περνάτε λίγο χρόνο με τις σκέψεις σας, να σας κάνετε ερωτήσεις και να… παίρνετε απαντήσεις.
Καθιερώστε χρόνο για την εκτόνωση των συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών, που συσσωρεύονται μέσα στην ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο μετριάζετε την καταιγίδα που θα έρθει αργότερα. Συντονιστείτε με τον εαυτό σας, αποδεχθείτε τις ευάλωτες πλευρές του. Μετατρέψτε τα εμπόδια σε επιτυχίες.
#2 Συνδεθείτε και με τους άλλους
Μπορεί να είναι απαραίτητο να ασκούμαστε στην τέχνη της μοναξιάς, είναι όμως και αναγκαίο να προλαμβάνουμε αισθήματα μοναξιάς, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο. Όταν στερούμαστε ένα σταθερό και υποστηρικτικό περιβάλλον αυξάνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως η κατάθλιψη. Αντίθετα, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν στενούς κοινωνικούς δεσμούς με τους φίλους και την οικογένειά τους είναι πιο ευτυχισμένοι, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος.
Οι κοινωνικοί δεσμοί προσφέρουν ευκαιρίες για εξέλιξη και προσωπική ανάπτυξη, αφού κάθε σχέση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να πειραματιστούμε και να μάθουμε κάτι για τον εαυτό μας. Μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά σχετικά με το ποιοι είμαστε μέσα από την επαφή μας με τους άλλους. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα και η ποιότητα των σχέσεών μας τόσο περισσότερο ζούμε.
Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι οι άνθρωποι με ενεργό κοινωνική ζωή έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους λιγότερο κοινωνικούς ανθρώπους. Έρευνα έδειξε ότι όσο περισσότερες κοινωνικές συνδέσεις έχουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά μας να καταπολεμάμε τις λοιμώξεις. Ωστόσο, σημασία έχει και το είδος των σχέσεων που διατηρούμε.
Έτσι, οι στενές φιλίες, που μας παρέχουν ενθάρρυνση και υποστήριξη, μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, ιδιαίτερα σε περιόδους στρες. Οι ειδικοί εικάζουν ότι το άγχος, που συνδέεται με χαμηλή κοινωνική υποστήριξη, πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων που επηρεάζουν αρνητικά το σώμα, συμπεριλαμβανομένων της καρδιαγγειακής λειτουργίας και του ανοσοποιητικού συστήματος.
#3 Μεταβολίστε τα συναισθήματά σας
Δραστική αποδοχή είναι το κλειδί. Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτούς που αγαπάμε, είναι καλύτερα να προσαρμοστούμε. Η ιδέα ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα «στραβά» των συνεργατών, των φίλων, των γονέων, των παιδιών μας, κάνοντάς τους να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, υπάρχει πάντα στο βάθος του μυαλού μας. Ο εαυτός μας, συχνά μας πείθει ότι ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα είναι ο σωστός και ότι εμείς ξέρουμε το τι είναι καλύτερο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι το να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα ελαττώματα των φίλων, των γονέων, των παιδιών μας, κάνοντάς τους να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, συχνά γυρίζει μπούμερανγκ ή αποτυγχάνει, και το άλλο πρόσωπο μπορεί να πάρει το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετά καλό, να αγανακτήσει και τελικά να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα που μας φέρνει σε απόσταση.
Με όλους θα έχουμε μόνιμες διαφορές, αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές. Ανεξάρτητα από το αν το άλλο πρόσωπο θα αλλάξει, η αποδοχή δείχνει τον σεβασμό μας απέναντί του. Προσαρμογή βέβαια δεν σημαίνει υποταγή.
Λέμε «ναι» στην προσαρμογή αλλά «όχι» στην υποτέλεια και στην παραβίαση των αρχών μας. Οι αλλαγές απαιτούν μαχητικότητα, όχι θυματοποίηση. Γυρίζουμε σελίδα πιο γρήγορα και έχουμε την ευκαιρία να επανακάμπτουμε συναισθηματικά ακόμα και έπειτα από τραυματικά ή δραματικά γεγονότα. Σε αυτό θα μας βοηθήσει και το ισχυρό δίκτυο διαπροσωπικών σχέσεων που έχουμε δημιουργήσει, αλλά και η δεξιότητα που έχουμε αποκτήσει να μεταβολίζουμε τα συναισθήματά μας.
Είμαστε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, αλλά και με τους γύρω μας. Ξέρουμε ότι ακόμα και οι πιο δυνατές ανατροπές θα μας οδηγήσουν σε μια νέα συνθήκη που θα ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο. Η στασιμότητα δεν ευνοεί την εξέλιξη. Η ικανότητά μας να αφομοιώνουμε την αλλαγή μας απαλλάσσει από περιττό άγχος.
#4 Αγαπήστε την οργάνωση
Πρωτοακούσαμε την ανάγκη για οργάνωση και πρόγραμμα στο σχολείο και έκτοτε φαίνεται πως τα οφέλη της μόνο πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που είναι πειθαρχημένοι, οργανωμένοι και προσανατολισμένοι στους στόχους τους από παιδιά, διατηρώντας αυτές τις αρετές καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους, ζουν 11% περισσότερο ενώ εμφανίζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή προβλημάτων που αφορούν τις αρθρώσεις και την καρδιά.
Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα οργανωτικά άτομα είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν επικίνδυνα ρίσκα ή να αντιδράσουν αρνητικά στο άγχος.
#5 Έχετε ακόμα να μάθετε πολλά…
Αφήστε το μυαλό σας να «περιπλανηθεί» σε κάτι νέο και εμπνευστείτε από καινούργια πράγματα γιατί είναι καλό για την υγεία σας. Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν βιβλία ζουν περισσότερο, με την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων να προάγει τόσο τη μνήμη όσο και την ευεξία. Μπορείτε να δοκιμάσετε δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική και η μουσική, που σχετίζονται με τη βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του.
Οι εν λόγω δραστηριότητες μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ψυχολογική ανθεκτικότητα, την άμυνά σας δηλαδή απέναντι στις δύσκολες ή στις στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας. Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να μαθαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχουν γενικά καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, γεγονός που σηματοδοτεί τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας.
Πηγή: vita.gr