ΖΩΗ

25+1 ιδέες για σαλάτες από την ειδικό

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κωνσταντίνα Γρώππα από το diatrofi.gr μας βοηθά να ξεκολλήσουμε από τη βαρετή μαρουλοσαλάτα και να δοκιμάσουμε διαφορετικές ιδέες, κάποιες αρκετά χορταστικές και για κυρίως γεύμα, υγιεινό και βιταμινούχο, ό,τι πρέπει για πανδημία και lockdown.

Ξέρουμε ότι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα καλά λιπαρά, η πρωτεΐνη και τα αντιοξειδωτικά είναι τα πιο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που μπορούμε να πάρουμε από ένα γεύμα, για καλή υγεία και γερό ανοσοποιητικό. Κι αν μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα μαζί –ή τα περισσότερα- σε ένα γεύμα, ακόμα καλύτερα.

Η ειδικός προτείνει τις παρακάτω σαλάτες, πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, με τις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε, να αλλάξετε υλικά και να δημιουργήσετε τη δική σας βερσιόν ή να τις απολαύσετε όπως είναι!

Αγγουροντομάτα με φέτα και παξιμάδι και κάππαρη

Ντάκος με ντομάτα, φέτα, ελιές και ρίγανη

Σαλάτα του σεφ με μαρούλι-ντομάτα-αγγούρι, αυγό, edam, γαλοπούλα, κρουτόν μία κουταλιά της σούπας μαγιονέζα light

Σαλάτα Caesar’s  με μαρούλι, κοτόπουλο, καλαμπόκι, vinegrette σος

Σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα με λιαστή ντομάτα, μπαλσάμικο και τριμμένα καρύδια

Σαλάτα μαρούλι, λάχανο, καρότο με λεμόνι, κουκουνάρι, κασέρι και ψωμί πολύσπορο

Σαλάτα iceberg, αγγούρι, γιαούρτι και κρουτόν

Σαλάτα καρότο- αγγούρι (σε ροδέλες) λεμόνι, με φέτα και παξιμάδι

Σαλάτα μαρούλι-ντομάτα, αβοκάντο, μπαλσάμικο με τριμμένο κεφαλοτύρι και σουσάμι

Μπρόκολο-κουνουπίδι-καρότο βρασμένα με λεμόνι και γραβιέρα και 1 φρυγανιά

Ψητά λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθι, μανιτάρια), μπαλσάμικο, κεφαλοτύρι και κράκερ

Ρυζοσαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά (κυβάκια), ελιές και τριμμένη μυζήθρα

Σαλάτα με σπανάκι-ρόκα με μέλι, χυμό πορτοκαλιού και flakes παρμεζάνας

Φακοσαλάτα με πολύχρωμες πιπεριές και ντοματίνια

Μαϊντανοσαλάτα με πληγούρι ντοματίνια, κρεμμυδάκι, φρέσκο και λάδι, λεμόνι

Τονοσαλάτα με μαρούλι, τοματίνια και λεμόνι

Σαλάτα μαρούλι-μήλο, μπαλσάμικο  τριμμένη γραβιέρα και κουκουνάρι

Ρυζοσαλάτα με ντοματίνια και γιαούρτι

Ρεβιθοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης, καρότο τριμμένο, πορτοκάλι (φετούλες), μέλι και σουσάμι

Σπανακοσαλάτα με ρόδι, μπαλσάμικο, τριμμένα αμύγδαλα και flakes παρμεζάνας

Μακαρονοσαλάτα με πέννες  χρωματιστές, βραστά ανάμεικτα λαχανικά και γαλοπούλα

Σαλάτα μαρούλι-ρόκα, ντοματίνια, χαλούμι ψητό, μπαλσάμικο, σύκα και καρύδια

Παντζαροσαλάτα με ρόκα-φέτα και σουσάμι

Σαλάτα μαρούλι με φασόλια χάντρες, καλαμπόκι και μπαλσάμικο

Μακαρονοσαλάτα με κοφτό μακαρονάκι, τοματίνια, μανιτάρια, πιπεριά και γιαούρτι

Σαλάτα μαρούλι με αβοκάντο, αυγό βραστό, καλαμπόκι, δαμάσκηνα αποξηραμένα

Να θυμάστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μας χαρίζουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα όσπρια φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, όπως και το κρεμμύδι, ενώ οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο έχουν καλά λιπαρά και το τυρί ή το αυγό πρωτεΐνη.

Κωνσταντίνα Γρώππα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr