25.000 έλατα πούλησαν τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί του Ταξιάρχη
Με χαμόγελα υποδέχτηκαν το 2020 οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής.
Αυτό γιατι μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, τελικά ο στόχος πώλησης 25.000 δέντρων όχι μόνο επετεύχθη στις γιορτές του 2019, αλλά τον ξεπεράσαμε κιόλας, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας, παραγωγός Γιάννης Ξάκης.
«Πουλήσαμε περισσότερα έλατα κατά περίπου 15% έναντι των εορτών του 2018, οπότε και ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 22.000» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Εκφράζοντας την ικανοποίηση των ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που για περισσότερες από 25 ημέρες κοιμόντουσαν σε τροχόσπιτα που είχαν στήσει σε 45 σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ζεσταίνονταν στις φωτιές που άναβαν στην ύπαιθρο, ο κ. Ξάκης τόνισε, «αφού πήραμε μια ανάσα και χαρήκαμε με την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες, σηκώσαμε μανίκια και δουλεύουμε ήδη για την επίτευξη των νέων μας στόχων. Ίσως τα επόμενα χρόνια να καταφέρουμε να κατακτήσουμε και πάλι το επίπεδο πωλήσεων των 45.000 δέντρων που είχαμε φτάσει το 2010».
Εξήγησε οτι «ήδη συζητάμε για τις επόμενες κινήσεις μας σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου αγοράς μας, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιούμαστε την τελευταία πενταετία και διαθέτουμε περί τα 2.000 δέντρα». Πρόσθεσε δε: «στις σκέψεις μας συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα νέων αγορών για το έλατο Ταξιάρχη, ωστόσο δεν βιαζόμαστε, αφού μια τέτοια κίνηση απαιτεί σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό».
Ο Ταξιάρχης τροφοδοτεί με χριστουγεννιάτικα δέντρα όλη την Ελλάδα
Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού Ταξιάρχης στην Χαλκιδική, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, κάθε χρόνο σηκώνουν μανίκια από τις αρχές του Νοεμβρίου, φροντίζοντας για την επάρκεια της εσωτερικής αγοράς τόσο για το ίδιο έτος, όσο και για το επόμενο. Κόβουμε και φυτεύουμε, επανέλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας.
Υπενθυμίζεται ότι στις εορτές του 2019 το έλατο Ταξιάρχη στοίχιζε από 40 μέχρι και 150 ευρώ, με τους παραγωγούς να κρατούν τις τιμές σταθερές για πέμπτη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ελάτων του Ταξιάρχη είναι ήδη μειωμένες σε ποσοστό 10% έναντι του 2015, επισήμανε ο κ. Ξάκης.
Στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου κυμάνθηκε στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως σημείωσε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται στη στη Θεσσαλονίκη».
Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να ήταν χαμηλότερες, εάν οι παραγωγοί δεν «καλούμασταν να καταβάλλουμε στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούμε σε έναν χώρο και να κάνουμε τις πωλήσεις μας».
Ψηλότερο το κόστος για τα έλατα του Ταξιάρχη στην Αθήνα
Στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί χώρος για το εμπόρευμά του και στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
Υπενθυμίζεται, ότι η καλλιέργεια του ελάτου είναι μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει ύψος. «Αν δεν περάσουν από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν.
Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» επισήμανε.