19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ
Με τιμώμενη την αμερικανική λογοτεχνία, ανοίγει την Πέμπτη 4/5 τις πύλες της στους χώρους της HELEXPO η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού.
Εξακόσιες εκδηλώσεις, 1.300 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, πολιτιστικοί φορείς της πόλης, 80 συγγραφείς, εκδότες και λογοτεχνικοί πράκτορες θα πλαισιώσουν τον θεσμό, στον οποίο ξεχωριστή θέση έχουν το Φεστιβάλ Μετάφρασης, το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Βαλκανικό Φόρουμ Λογοτεχνών, όπως και η Παιδική Γωνιά, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 70 σχολεία, με 3.000 μαθητές.
«Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι μεγάλη, η προετοιμασία υπήρξε απαιτητική αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσδοκίες μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) Νίκος Κούκης, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ, επισημαίνοντας πως «η συνεργασία αυτή ανοίγει μεγάλες προοπτικές σε συγγραφείς και εκδότες σε μία μεγάλη αγορά μεγάλο ανταγωνισμό».
Ο κ. Κούκης αναφέρθηκε στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις της ΔΕΒΘ, χαρακτηρίζοντας την ψηφιακή 17η έκθεση ένα άρτιο τεχνολογικό επίτευγμα, σε μια εποχή που κυριαρχούσε η αμηχανία στον τρόπο επικοινωνίας σε εποχή πανδημίας, ενώ, όπως είπε, η υβριδική 18η έκθεση, έδειξε ότι δεν πρέπει να διακόπτουμε την επαφή μας με τη Θεσσαλονίκη.
«Είναι εμφανές ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει ενισχύσει πάρα πολύ δυναμικά το διεθνές και επαγγελματικό της σκέλος και επομένως περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, μπαίνει σε πορεία των μεγάλων διεθνών εκθέσεων. Αυτό το βλέπουμε και από τον αριθμό και από τις ιδιότητες των ανθρώπων που έρχονται, αλλά και από τις παράλληλες εκδηλώσεις που έχουμε σχεδιάσει», υπογράμμισε από την πλευρά της η συντονίστρια της διοργάνωσης Νόπη Χατζηγεωργίου.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα, μίλησε -μεταξύ άλλων- για το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, μέσα από το οποίο -όπως είπε, αναδεικνύονται τα νέα ανερχόμενα ταλέντα, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, που συνεχίζεται δυναμικά, αλλά και το νέο τμήμα που δημιουργήθηκε, το Κέντρο Δικαιωμάτων (Rights Center), που, όπως είπε, «το ονομάσαμε “ Διαλόγος”, καθώς είναι μία λέξη που εμπεριέχει αυτό που θέλουμε να συμβεί εκεί, ένας διάλογος αληθινός και ουσιαστικός σε επίπεδο λογοτεχνικό, εμπορικό και διεθνές, ένα πεδίο κι ένα φόρουμ ανταλλαγών, networking, γνωριμίας και ουσιαστικά ενίσχυσης των εκφράσεων των βιβλίων από τη μία γλώσσα στην άλλη και ενίσχυσης της διάχυσης της λογοτεχνίας και των Ελλήνων δημιουργών προς τα έξω».
«Κορυφαίο γεγονός για το βιβλίο, τους συγγραφείς και τον εκδοτικό κόσμο» και «έκθεση μοναδική στη χώρα, έναν από τους σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς του τόπου μας, με διεθνή αναγνώριση και απήχηση», χαρακτήρισε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Περιφέρειας στον θεσμό. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι εδώ, σταθερά όπως κάθε χρόνο, στηρίζοντας έμπρακτα τη διοργάνωση της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, αλλά και τη δυναμική εξέλιξή της τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΕΙΠ ότι η ΠΚΜ θα είναι εδώ και τα επόμενα χρόνια, στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας τον θεσμό.
Από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές η Αμερικανική Λογοτεχνία
«Η Αμερικανική Λογοτεχνία έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως μια από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές λογοτεχνικές παραδόσεις στον κόσμο, με πλούσια ιστορία πολλών δεκαετιών. Από τα έργα μεγάλων συγγραφέων όπως ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο Μαρκ Τουέιν (Mark Twain) και ο Γουίλιαμ Φώκνερ (William Faulkner), μέχρι σύγχρονους συγγραφείς όπως ο Τόνι Μόρισον (Toni Morrison), ο Φίλιπ Ροθ (Philip Roth) και ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ (Cormac McCarthy), η Αμερικανική Λογοτεχνία πάντα περνούσε τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης και παρείχε μια μοναδική οπτική στην ανθρώπινη κατάσταση», τόνισε, από την πλευρά της η Σαλίνα Ρίκο (Salina Rico), deputy principal officer στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
«Σε αυτή την έκθεση, έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των Αμερικανών συγγραφέων. Από τα έργα λογοτεχνών όπως ο Μαρκ Τουέιν, η Έμιλι Ντίκινσον (Emily Dickinson) και ο Τόνι Μόρισον έως και σύγχρονες φωνές όπως ο Κόλσον Γουάιτχεντ (Colson Whitehead) και η Τζέσμιν Γουόρντ (Jesmyn Ward), όπως ο Τζέιμς Γουντ (James Wood) και η Κλερ Μεσούντ (Claire Messud) [σ.σ. και οι δύο συγγραφείς (Γουντ και Μεσούντ) θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις]», τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.
«Η Αμερικανική Λογοτεχνία δεν αντικατοπτρίζει μόνο το ποικίλο πολιτιστικό τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά έχει επίσης επηρεάσει και εμπνεύσει συγγραφείς και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Είναι μια απόδειξη για τη δύναμη του γραπτού λόγου και την ικανότητά του να υπερβαίνει τα σύνορα, τους πολιτισμούς και τον χρόνο», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου (AmCham) Ηλίας Σπυρτούνιας υπογράμμισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη τιμάται η Αμερικανική Λογοτεχνία σε μια έκθεση όπως αυτή της Θεσσαλονίκης. «Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και ιδιαίτερα η πολιτιστική διπλωματία είναι ένα ισχυρότατο όπλο για τη χώρα μας σε θέματα και πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η αξιοποίηση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί ν’ αποφέρει πολλά οφέλη στη χώρα μας.
Να έρθουν οι νέοι στη ΔΕΒΘ – Πλούσιο το πρόγραμμα στο εκθεσιακό κέντρο το Σαββατοκύριακο
Από την πλευρά της …οικοδέσποινας ΔΕΘ-HELEXPO, ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου να βοηθήσουν την αγαπημένη έκθεση της πόλης, με τις πολλές εκδηλώσεις και τους πολλούς συγγραφείς, να την επισκέπτονται τα νέα παιδιά σε μία περίοδο που ο γραπτός λόγος απουσιάζει από την καθημερινή μας ζωή, λόγω της ανόδου της χρήσης του internet. «Η φιλαναγνωσία, η επαφή με συγγραφείς, με πνευματικούς ανθρώπους, η έμφαση που πρέπει να δίνουμε στον πολιτισμό και ειδικότερα στο γραπτό λόγο, θα είναι παρούσα αυτές τις μέρες, γι’ αυτό βοηθήστε όλοι να έρθουν τα νέα παιδιά να ακούσουν συγγραφείς, να διαβάσουν βιβλία, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα και την πόλη», είπε χαρακτηριστικά.
«Με κορωνίδα τη ΔΕΒΘ, το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ θελκτικό κι ελκυστικό αυτό το Σαββατοκύριακο», επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, καθώς -όπως είπε, φιλοξενεί επίσης την έκθεση Dental expo, την Ανθοέκθεση και την έκθεση Comic Con 7. Παρότρυνε λοιπόν όλους να επισκεφθούν αυτή τη σημαντική έκθεση και υπενθύμισε πως το πάρκινγκ του ΑΠΘ θα είναι ανοιχτό για τη διευκόλυνση των επισκεπτών.
«Στις δυσκολίες του παρελθόντος που ωστόσο υπερκεράστηκαν, η ΔΕΒΘ κρατήθηκε και φτάσαμε φέτος να είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε όλο αυτό το διάβα των χρόνων, ένας θεσμός πολύ δυνατός ο οποίος συνεχώς θα αναπτύσσεται», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo Αλέξανδρος Τσαξιρλής.
Τα εγκαίνια
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4/5 στις 20:00 στην αίθουσα «Άλκη Ζέη» στο Περίπτερο 13, από τη γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η διευθύντρια Ευρωπαίων Εκδοτών Anne Bergman.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικο-θεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εμπνευσμένη από τα Φύλλα Χλόης του Walt Whitman και έργα σύγχρονων ποιητών της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου και μουσική Κώστα Χάνη.
Το ωράριο λειτουργίας είναι: Πέμπτη 15:00 – 21:00 / Παρασκευή και Σάββατο 10:00 – 22:00 / Κυριακή 10:00 – 21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.