15 νέα κρούσματα, στα 2.678 τα συνολικά – 148 θάνατοι
Ένας θάνατος ασθενούς με κοροναϊό σημειώθηκε σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 148.
Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.678 μετά την επιβεβαίωση 15 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.
Εκ των κρουσμάτων τα 603 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ το 56% να αφορά άνδρες.
Ακόμα, εκ των 15 νέων κρουσμάτων τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.
Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 33 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 67 έτη και 8 εξ αυτών να είναι γυναίκες. Επιπλέον, το 97% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.
Τέλος, 85 συμπολίτες μας έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Πότε ήρθε ο κοροναϊός και οι… μεταλλάξεις του
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέα επιστημονικά δεδομένα, τονίζοντας πως είναι «πολύ απίθανο» να κυκλοφορούσε ο κοροναϊός στον κόσμο πολύ πριν την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν τα τέλη του 2019.
Ως προς τις πληροφορίες για μεταλλάξεις του κοροναϊού, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του ιού από αυτές τις αλλαγές».
«Ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019. Κοινός πρόγονος μεταξύ των κοροναϊών τότε που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Σε κάποιες περιοχές ο ιός παρουσιάζει τις μικρότερες αλλαγές» συμπλήρωσε.
Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.
Για τις… θεωρίες συνωμοσίας
«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο» είπε αναφερόμενος στις θεωρίες συνωμοσίας.
Για το εμβόλιο
Ακόμα αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο περιοδικό Sciense, αναφορικά με το εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.