ΚΟΣΜΟΣ

100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας

Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας γιορτάζει την 100ή επέτειο από την ίδρυσή του την 1η Ιουλίου.

Η προέλευσή του

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (Κ.Κ.Κ.) ιδρύθηκε το 1921, διοργανώνοντας το πρώτο του συνέδριο στη Σαγκάη, με τη βοήθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου αφότου η χώρα είχε αποτινάξει από πάνω της 2.000 χρόνια δυναστείας μόλις μια δεκαετία νωρίτερα

Οι ιδρυτές του εμπνεύστηκαν από τον μαρξισμό, βλέποντας ότι άλλα πολιτικά μοντέλα είχαν αποτύχει στην Κίνα.

Ο ρόλος του Μάο στην ίδρυσή του

Στο αρχικό συνέδριο, ο Μάο Τσετούνγκ ήταν ο εκπρόσωπος της επαρχίας Χουνάν. Αναδύθηκε και έγινε διοικητής του Κόκκινου Στρατού το 1935 και αργότερα ο ιδρυτικός ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949.

Ποιοι αποτελούν το κόμμα

Οι τάξεις του Κ.Κ.Κ. έχουν αυξηθεί περίπου σύμφωνα με τον πληθυσμό της Κίνας, μετρώντας συνολικά 95,2 εκατομμύρια μέλη ή το 6,7% του κινεζικού πληθυσμού.

Αρχικά ιδρύθηκε ως κόμμα για τους αγρότες και τους εργαζόμενους, αλλά στην πορεία έχει γίνει όλο και πιο ποικιλόμορφο. Το 1982, έστρεψε την εστίασή του στην «επιστράτευση» φοιτητών πανεπιστημίου και το 2002 άρχισε να καλωσορίζει ιδιωτικούς επιχειρηματίες.

Οι άνδρες κυριαρχούν στο κόμμα, με τις γυναίκες να αποτελούν μόνο το 28,8% των μελών. Και τα επτά μέλη της ανώτερης ηγεσίας του κόμματος είναι άντρες.

Περισσότερα από τα μισά μέλη έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι εθνοτικές μειονότητες αποτελούν το 7,5% των μελών – λίγο λιγότερο από το συνολικό ποσοστό τους στον πληθυσμό της Κίνας.

Τα μέλη του κόμματος πρέπει να είναι κοσμικοί άθεοι και να έχουν αποκηρύξει θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Βουδισμού και του Ταοϊσμού, που επικρατούν στην κινεζική κοινωνία για αιώνες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στον κόσμο, αλλά έχει το ήμισυ του μεγέθους του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα της Ινδίας.

Γιατί «κομμουνιστικό» κόμμα, όταν η Κίνα βασίζεται στην οικονομία της αγοράς

Παρά το όνομά του, το Κ.Κ.Κ. έχει σταματήσει να προσπαθεί ενεργά για την ουτοπική έννοια του κομμουνισμού του Μαρξ, που περιλαμβάνει την κοινή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και την κατάργηση των κοινωνικών τάξεων και του κράτους.

Το 1978, ο Κινέζος ηγέτης Ντενγκ Σιαοπίνγκ ξεκίνησε μέτρα «μεταρρύθμισης και ανοίγματος» που έθεσαν τα θεμέλια για μια διευρυνόμενη οικονομία της αγοράς, οδηγώντας σε μια εκ νέου ερμηνεία της ιδεολογίας του κόμματος προς τον «σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά».

Ωστόσο, το Κ.Κ.Κ. διατηρεί ένα λενινιστικό μοντέλο αυταρχισμού και προστατεύει σταθερά τον μονοκομματικό του κανόνα.

Πώς γίνεται κάποιος μέλος

Οι νέοι της Κίνας εκτίθενται στην κομματική πολιτική ζωή από την ηλικία των επτά ετών, όταν μπαίνουν στο δημοτικό σχολείο και οι μαθητές με καλούς βαθμούς και συμπεριφορά επιλέγονται από τους δασκάλους για να ενταχθούν στους «Νέους Πρωτοπόρους», οι οποίοι φορούν κόκκινα φουλάρια για να ξεχωρίζουν και τους ανατίθενται ηγετικοί ρόλοι στη διαχείριση άλλων μαθητών.

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται στο γυμνάσιο, όπου οι καλοί μαθητές εντάσσονται στη «Λίγκα της Νεολαίας», την εφηβική πτέρυγα του κόμματος.

Η αίτηση συμμετοχής στο κόμμα είναι μια περίπλοκη διαδικασία που ξεκινά συνήθως στο πανεπιστήμιο και διαρκεί δύο έως τρία χρόνια. Η διαδικασία έχει διάφορα στάδια, με αποκορύφωμα τον όρκο μπροστά από τη σημαία του κόμματος με το σφυροδρέπανο.

Τι σημαίνει η συμμετοχή στο κόμμα

Η συμμετοχή στο κόμμα προσδίδει κύρος σε επίσημους κύκλους και εγχειρήματα.

Η ιδιότητα του μέλους είναι χρήσιμη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του στην κυβέρνηση και τον τεράστιο δημόσιο τομέα της Κίνας, όπου οι θέσεις εργασίας θεωρούνται πιο ασφαλείς.

Τα μέλη του κόμματος αναμένονται επίσης να ανταποκριθούν όταν τους καλεί το καθήκον – περισσότερο από ό,τι οι μη κομματικοί πολίτες. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης επιδημίας COVID-19 το 2020, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και στην κοινότητα, που ήταν μέλη του κόμματος, ήταν από τους πρώτους που ενεργοποιήθηκαν.

Τα μέλη του κόμματος υπόκεινται επίσης σε πειθαρχικούς κανόνες που έχουν καταστεί αυστηρότεροι υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ.

Από το 2012 όταν ο Σι ήρθε στην εξουσία, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια αξιωματούχοι έχουν τιμωρηθεί για διαφθορά ή υπερβολικές δαπάνες.

Πόσο ισχυρό είναι το κόμμα στην Κίνα

Το κόμμα είναι το πιο ισχυρό και επιδραστικό όργανο στην Κίνα.

Ελέγχει το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο – το κοινοβούλιο της χώρας – και μπορεί να υπαγορεύει τους νόμους που θέλει να εγκρίνει ή να τροποποιήσει. Κινεζικά δικαστήρια και υπηρεσίες επιβολής του νόμου δίνουν αναφορά στο κόμμα.

Οι επικεφαλής των κρατικών μέσων ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, είναι ανώτερα στελέχη του Τμήματος Προπαγάνδας του κόμματος.

Ο στρατός βρίσκεται υπό την άμεση διοίκηση του Σι, ο οποίος κατέχει επίσης τους τίτλους του γενικού γραμματέα του Κ.Κ.Κ. και του προέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κόμματος.

Το κόμμα είναι παντού. Κάθε μείζον ίδρυμα στην Κίνα, από κυβερνητικά υπουργεία και πανεπιστήμια έως ιδιωτικές εταιρείες, οφείλει να σχηματίσει «παρακλάδι» του κόμματος, εάν τρία ή περισσότερα μέλη του απασχολούνται σε αυτό.

Υπάρχουν κάρτες μελών;

Όχι, αλλά τα μέλη πρέπει να καταβάλλουν τέλη, που καθορίζονται από 0,5% έως 2% του εισοδήματός τους.

Υπό τον Σι, το κόμμα έχει ενθαρρύνει τα μέλη του να φορούν το σήμα του κόμματος για να δείχνουν την ένταξή τους σε αυτό.