ΕΛΛΑΔΑ

10 περιοχές της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας – Τι φοβούνται οι επιστήμονες μετά τις γιορτές

Πότε θα έχουμε εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της εορταστικής περιόδου.

Σε κλοιό κοροναϊού βρίσκονται συνεχώς 10 περιοχές της χώρας, παρά την καραντίνα των σχεδόν δύο μηνών. Οπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση αν τελικά τα lockdown βοηθούν στο να περιοριστεί η πανδημία ή αν πλέον ο ιός βρίσκεται μέσα στα νοικοκυριά, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Ετσι, σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, καθώς την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

Tα 5.412 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.71.

Συνολικά 443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (458 χθες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η εικόνα αυτή ασφαλώς μπορεί να είναι καλύτερη σε σχέση με δύο εβδομάδες, όμως, απέχει παρασάγγας από το να οδηγήσει σε χαλάρωση των μέτρων, άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου. Το αντίθετο μάλιστα. Εκφράζονται φόβοι ότι μετά τις γιορτές και με τη σχετική χαλάρωση που παρατηρείται στους δρόμους, τις πλατείες και σε πολλά σπίτια, ίσως να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και νέα πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ενώ δηλαδή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων γίνεται αργά και βασανιστικά, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν έκκληση ώστε το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς να μην «θρέψει» τον κοροναϊό και οδηγήσει σε νούμερα σταθερά πάνω από 1.000 και σε μεγάλους αριθμούς νεκρών και νοσηλευομένων. Φοβούνται δηλαδή σκηνικό… Βρετανίας ή και Γερμανίας όπου το τρίτο κύμα της πανδημίας οδηγεί σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Οπως φοβούνται και την έλευση του νέου στελέχους, του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού που θα φέρει νέα δεδομένα και στη χώρα μας, εφόσον είναι επιθετικό.

Αγωνία για τα μεθεόρτια

Οι ειδικοί γνωρίζουν πως η επιστροφή των τριψήφιων αριθμών στα κρούσματα μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και να δούμε ξανά εκθετική αύξηση των διαγνώσεων.

Αφενός η κόπωση των πολιτών καθώς μπαίνουμε στο τέλος του δεύτερου μήνα με lockdown πράγμα που οδηγεί σε φαινόμενα ανυπακοής και χαλάρωσης, αφετέρου η κινητικότητα που θα υπάρξει αβίαστα την περίοδο των εορτών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση των νέων διαγνώσεων μετά τις εορτές.

Πάντως σαφής εικόνα για το αν τελικά ο κόσμος τήρησε τα σκληρά της Πρωτοχρονιάς και έκανε ένα πρωτόγνωρο ρεβεγιόν θα έχουμε σε περίπου δέκα ημέρες.

Οι μέρες αυτές αναμένεται να είναι κρίσιμες και για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown ή αν θα ανοίξει σταδιακά δραστηριότητες και κλάδους.

Πάντως κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Η επιθυμία του Μαξίμου είναι να λειτουργήσουν κανονικά από τις 8 Ιανουαρίου, ωστόσο πρέπει γι΄αυτό να δώσουν το πράσινο φως και οι ειδικοί.

Ανησυχία Κικίλια – 10 περιοχές στο κόκκινο

Ο υπουργός Υγείας χθες εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών. Υπενθύμισε πως η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά.

«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες. Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης» είπε ο κ. Κικίλιας.

Την ανησυχία εντείνουν 10 περιοχές όπου τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο», σύμφωνα τα στοιχεία της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου (12 κρούσματα), η οποία μπήκε και σε σκληρότερο lockdown από χθες, Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου(48), Θάσου (4 χθες), Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου(12) και Ξάνθης(13). Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19). Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.

Σε αυτές τις περιοχές αλλά και σε όσες τις επόμενες ημέρες παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων, θα υπάρχει άμεση κινητοποίηση των αρχών με παράταση lockdown ή ό,τι άλλο χρειαστεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ωστόσο, είναι πλέον αντιληπτό ότι ο φόβος της έξαρσης μετά την Πρωτοχρονιά (οπότε και θα εμφανιστούν οι μολύνσεις γύρω στις 15-20 Δεκεμβρίου) κάνει τους ειδικούς και την κυβέρνηση να μην αποφασίζουν να ανοίξουν τα σχολεία.