ΚΟΣΜΟΣ

Ώρα αποφάσεων για μία «ασπίδα» σε υγεία, επιχειρήσεις, εργαζομένους

Ημέρα αποφάσεων η σημερινή για τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. οι οποίοι θα καλούνται να δώσουν «λύσεις» στα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του κοροναϊού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των συστημάτων υγείας, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα επιδιώκει:

  • να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης
  • οι αποφάσεις που θα ληφθούν να αφορούν τη χώρα μας στο ίδιο βαθμό που θα ισχύσει για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η όποια μείωση δημοσιονομικών στόχων αποφασιστεί για τα κράτη-μέλη να αφορά και την Ελλάδα.
  • να προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης όλων των παρεμβάσεων που θα γίνουν λόγω κορωνοϊού από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Παράλληλα, η  κυβέρνηση θα παρουσιάσει και έχει ήδη στείλει τη δική της πρόταση για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Όπως επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο βαθιές και έντονες αλλά θα είναι παροδικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αντίστοιχες θα είναι οι επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Απλά θα παραμείνει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και μαζικά αλλά όχι να κατρακυλήσουμε στο παρελθόν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Το σημερινό Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και θα είναι αφιερωμένο στον κορωνοϊό. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί και νέα τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για περαιτέρω διευκρινίσεις με βάση τα όσα θα έχουν αποφασιστεί στη σημερινή συνεδρίαση.  Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο το «κύμα» των περιοριστικών μέτρων για την συγκράτηση του κορονοϊού δεν επιτρέπει την φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών.

Παράλληλα κάνει λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια στην Ευρωζώνη ώστε να γίνουν τολμηρά βήματα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού. «Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής πολιτικής δράσης εναπόκειται στις πρωτεύουσες, αλλά θα καθοδηγήσω την ομάδα μας να συμφωνήσει σε μία συνολική και συντονισμένη ανταπόκριση επί της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. σε αυτή την κρίση για την υγεία. Aυτή η σύνοδος του Eurogroup θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας για τον περιορισμό του ιού. Είμαι πεπεισμένος ότι, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα γίνουν και άλλα βήματα».

Προστατευτική ασπίδα για υγεία, επιχειρήσεις, απασχόληση

Η δημιουργία μιας προστατευτικής ασπίδας για την υγεία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, η οποία μπορεί να εξειδικευθεί από κάθε χώρα αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του Χρήστου Σταϊκούρα στο σημερινό Eurogroup. Από τις αποφάσεις αυτές θα εξαρτηθούν και τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα αποθεματικά της Ελλάδας ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ και τουλάχιστον τα μισά είναι άμεσα διαθέσιμα. «Θα είναι μεγάλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, διότι έχουμε μια τεράστια κρίση σε όλη την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και σε όσες υπάρχει σημαντική πτώση του τζίρου τους:

  • Αναστολή 4 μηνών στη πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων). Η ημερομηνία για τη διάρκεια αναστολής είναι ωστόσο ανοιχτή, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια των επιπτώσεων λόγω του κορωνοϊού
  • Αναστολή 3 μηνών για την πληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων (και των δόσεων για ρυθμίσεις που έχουν γίνει). Επίσης με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης.

Τι γίνεται όμως και με την εξυπηρέτηση των δανείων;

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννοήσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να υπάρξει αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όσον αφορά τα μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι βασική προϋπόθεση θα είναι να μην γίνουν απολύσεις. «Εμείς θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες, αρκεί να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, αυτό θα είναι κρίσιμο κριτήριο για το επόμενο διάστημα». Τις επόμενες ημέρες προχωρά η νομοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη στήριξη 390.000 εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία εξαιτίας της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους. Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει:

  • την οικονομική ενίσχυση μέσω αποζημίωσης ειδικού σκοπού, έκτακτο επίδομα
  • τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και
  • την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.

Σενάρια για ύφεση 1% – 1,06% στην Ε.Ε. το 2020

Στα αναλυτικά παραρτήματα των προτάσεων που παρουσιάστηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας από την Κομισιόν περιλαμβάνονται σενάρια για ύφεση 1% με 1,06% στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ανάπτυξη 1,4% που αναμενόταν με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Φεβρουάριο, με ανάκαμψη αλλά όχι πλήρη το 2021. Περιλαμβάνεται μάλιστα σενάριο για την αντιστάθμιση εν μέρει των επιπτώσεων εφόσον ληφθεί δράση έγκαιρα. Ωστόσο η Κομισιόν δεν αποκλείει δυσμενέστερα σενάρια, στην περίπτωση που η πανδημία έχει μεγαλύτερη επίπτωση.

Στο σχέδιο των παρεμβάσεων που ενδεικτικά μπορούν να προχωρήσουν τα κράτη είναι η λήψη επιπλέον μέτρων για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων οι οποίοι «δοκιμάζονται» από την εξάπλωση του ιού, απελευθέρωση κρατικών ενισχύσεων αλλά και χρήση αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για επενδύσεις. Με βάση τα παραρτήματα της Κομισιόν, στα μέτρα που μπορεί να ληφθούν περιλαμβάνονται:

  • φορολογικά – ασφαλιστικά μέτρα όπως αναβολή πληρωμών σε φόρους και εισφορές, φορολογικές εκπτώσεις, επιτάχυνση στην αποπληρωμή οφειλών του Κράτους.
  • παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης

Δεν παραλείπεται μάλιστα η αναφορά σε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου-naftemporiki.gr