Όταν φτερνίζεται η Κίνα… παγώνει η Ευρώπη
Της Νατάσας Στασινού-naftemporiki.gr
Η Eurostat με τα σημερινά της στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσε αυτό που τα επιμέρους μακροοικονομικά δεδομένα είχαν μαρτυρήσει. Η Ευρωζώνη μετά βίας απέφυγε το τέλμα στα τέλη του 2019, με το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται το τέταρτο τρίμηνο μόλις 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο και 0,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η γερμανική ατμομηχανή δεν πήρε εμπρός. ‘Εμεινε σε απόλυτη στασιμότητα. Γαλλία και Ιταλία ολοκλήρωσαν τη ζοφερή εικόνα με το ΑΕΠ τους σε τροχιά συρρίκνωσης.
Κάποιοι ήλπιζαν ότι τα χειρότερα πέρασαν και το 2020 θα είχαμε μία «επανεκκίνηση». Είχαν υπολογίσει χωρίς τον… Covid-2019. Ο νέος κοροναϊός που ξέσπασε στην Κίνα και ταξιδεύει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη εξελίσσεται στο μεγαλύτερο εμπόδιο έως τώρα για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ΕΚΤ δηλώνει ότι είναι σε επαγρύπνηση για τις επιπτώσεις του και η Κομισιόν προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 1,1% για τη ζώνη του ευρώ δεν αποκλείει τα συμπτώματα του ιού να είναι τελικά βαρύτερα και οι επιδόσεις ακόμη πιο φτωχές.
Η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας και πρώτων υλών και μία αγορά τεράστιων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, που τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη «όρεξη» του δράκου. Κια τώρα που αυτός ο νοσεί, ανεβάζουν και οι ίδιες πυρετό. Το πλήγμα θα είναι σαφώς μεγαλύτερο για μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις όπως η Γερμανία. Η Rabobank υπολογίζει ότι το 18% των γερμανικών εξαγωγών θα πληγούν πό την πιο αδύναμη ζήτηση και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμούς. Το 9% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στη χώρα προέρχονται από την Κίνα.
Το κρυολόγημα δεν θα το γλιτώσουν και οι υπόλοιποι. Kαι τούτο γιατί ένα νέο παγκόσμιο σοκ όπως αυτό που μπορεί να προκαλέσει η απότομη επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη βάζει αμέσως στο στόχαστρο τους δημοσιονομικά πιο αδύναμους, όπως προειδοποιεί ο Scope Ratings. Σε αυτούς δε συγκαταλέγει εμάς, την Ιρλανδία και την Ισπανία.