ΚΟΣΜΟΣ

Όλοι κατάγονται από τη βόρεια Μπουτσουάνα, λένε οι επιστήμονες!

Μια περιοχή νότια του ποταμού Ζαμβέζη της Αφρικής, στη βόρεια Μποτσουάνα, φαίνεται πως είναι η προγονική κοιτίδα όλων των ανθρώπων που ζουν σήμερα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια, ωστόσο μέχρι τώρα παρέμενε ασαφές πού ακριβώς αυτό συνέβη.

Κατά τους επιστήμονες, δύο είναι οι κύριες υποψήφιες περιοχές για την κοιτίδα της ανθρωπότητας:

  1. η ανατολική Αφρική (με βάση κυρίως τα απολιθώματα που έχουν ανακαλυφθεί),
  2. η νότια Αφρική (με βάση κυρίως τις γενετικές αναλύσεις).

Η νέα μελέτη ερευνητών από την Αυστραλία, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα – με επικεφαλής την καθηγήτρια Βανέσα Χέις του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ – ενισχύει τη δεύτερη άποψη.

Οι ερευνητές συνέλλεξαν δείγματα αίματος από την Αφρική και συνδύασαν γενετικά, εθνογλωσσολογικά, παλαιογεωγραφικά και παλαιοκλιματολογικά δεδομένα.

Τελικώς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «ιδρυτικός» πληθυσμός όλων των σύγχρονων ανθρώπων αναδύθηκε πιθανότατα στη νότια Αφρική, στην περιοχή Μακγκντικγάντι-Οκαβάνγκο.

Σήμερα αυτή η περιοχή στη βόρεια Μποτσουάνα κυριαρχείται από ερήμους και αλυκές, αλλά κάποτε φιλοξενούσε μια τεράστια λίμνη, διπλάσια σε μέγεθος από τη σημερινή αφρικανική λίμνη Βικτώρια.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature».