Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα επτά θαύματα της Ευρώπης
Η Ευρώπη έχει αδιαμφισβήτητα πλήθος θησαυρών που περιμένουν να τους ανακαλύψετε -όταν θα είναι ξανά ασφαλή τα ταξίδια. Από αυτούς, επιλέξαμε τους 7 πιο σπουδαίους και δημοφιλείς, για να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, πρώτα από μακριά και στο μέλλον από κοντά.
Μεγάλη Πλατεία, Βρυξέλλες
«Κυκλοφορεί» ως Γκραν Πλας στο εξωτερικό και είναι η πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της Παλιάς Πόλης των Βρυξελλών, αποτελώντας μια από τις πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης, με τα περίτεχνα μπαρόκ και γοτθικά κτίρια τριγύρω. Σήμερα βρίσκεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ενώ χτίστηκε ως αγορά τον 13ο αιώνα, αποτελώντας το κέντρο της πόλης κι ένα μέρος όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τη βέλγικη φιλοξενία σε μια από τις πολλές ταράτσες των café της. Ακόμη, σε εποχή πρό πανδημίας φιλοξενούσε πολλές συναυλίες και event και την άνοιξη μετατρεπόταν σε αγορά λουλουδιών, ενώ στα κτίριά της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το Δημαρχείο, ο «Οίκος του Βασιλιά», όπου σήμερα έχει εγκατασταθεί το Μουσείο της Πόλης, το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης, το «Πιζόν» της συντεχνίας των ζωγράφων, όπου έζησε ο Βικτόρ Ουγκώ κατά τη διάρκεια της εξορίας του το 1852 κ.ά.
Η γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου, Λονδίνο
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1886 και ολοκληρώθηκε το 1894. Έχει μήκος 265 μέτρα και βρίσκεται κοντά στον Πύργο του Λονδίνου, από τον οποίο πήρε και το όνομά της, στον ποταμό Τάμεση. Αποτελεί συνδυασμό κρεμαστής και κινητής γέφυρας και ανοιγοκλείνει περίπου 1000 φορές το χρόνο, ενώ η αρχιτεκτονική της είναι βικτοριανή, γοτθική και αποτελείται από 2 πύργους. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Horace Jones, σε συνεργασία με τον John Wolfe Barry και για την ολοκλήρωσή της εργάστηκαν περίπου 450 εργαζόμενοι, χρησιμοποιώντας πάνω από 11.000 τόνους χάλυβα.
Πύργος του Άιφελ, Παρίσι
Κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Gustave Eiffel ως είσοδος για την έκθεση Exposition Universelle, η οποία γιόρταζε τα 100 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση. Χρειάστηκε 2 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες για να κατασκευαστεί και αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο τεχνολογικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα, το οποίο σημείωσε από την αρχή τεράστια επιτυχία, αν και επικρίθηκε πολύ από το κοινό αρχικά, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Ο αρχικός στόχος ήταν να διαρκέσει 20 χρόνια, αλλά σώθηκε από τα επιστημονικά πειράματα που προωθούσε ο Eiffel και συγκεκριμένα από τις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές, που στη συνέχεια ακολούθησαν οι τηλεπικοινωνίες. Το 1903 χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική ραδιοφωνική βάση, μετέδωσε το πρώτο κρατικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα το 1925, ενώ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετέδιδε ραδιοφωνικά σήματα. Το ύψος του φτάνει τα 325 μέτρα με την κεραία και ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι to 1931, που το ξεπέρασε το Empire State Building της Νέας Υόρκης.
Γέφυρα Λούις I, Πόρτο
Η γέφυρα αυτή αποτελεί πραγματικό έμβλημα του Πόρτο, η οποία σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Teófilo Seyrig, μαθητή του Gustave Eiffel και συνδέει την πόλη του Πόρτο με τη Vila Nova de Gaia. Όταν κατασκευάστηκε, αποτελούσε τη μεγαλύτερη γέφυρα του είδους της και σήμερα από το πάνω μέρος της περνάει το μετρό και από το κάτω οι πεζοί και τα οχήματα. Το μήκος της φτάνει τα 395 μέτρα, ενώ το φάρδος της τα 8 και η αψίδα της θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, σε σφυρηλατημένο σίδερο. Στο πάνω μέρος μπορεί κάποιος να απολαύσει την ωραιότερη θέα της πόλης.
La Sagrada Familia, Βαρκελώνη
Η εκκλησία La Sagrada Família είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου 1882 από ένα πρότζεκτ του επισκοπικού αρχιτέκτονα, Francisco de Paula del Villar. Στο τέλος του 1883, ανατέθηκε στον Αντόνι Γκαουντί να συνεχίσει, πράγμα που έκανε μέχρι και το θάνατό του, το 1926. Από τότε, αναλαμβάνουν διαφορετικοί αρχιτέκτονες, συνεχίζοντας την αρχική ιδέα. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης και μέσα στα χρόνια έχει αποτελέσει ένα παγκόσμιο σύμβολο ταυτότητας της πόλης και της χώρας. Αν και ημιτελής, η εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το Νοέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και έγινε Βασιλική. Μια αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσής της είναι το 2026, που αποτελεί επέτειο 100 χρόνων από το θάνατο του Γκαουντί.
Κολοσσαίο, Ρώμη
Γνωστό και ως το «Αμφιθέατρο του Φλαβιανού», το Κολοσσαίο είναι ένα ελλειπτικό αμφιθέατρο στο κέντρο της πόλης, χτισμένο από πέτρα και τσιμέντο, το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής και μηχανικής, ύψους 48 μέτρων, 4 ορόφων και χωρητικότητας 45 χιλιάδων θεατών. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο αμφιθέατρο του κόσμου, για την κατασκευή του οποίου εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο. Την ονομασία του πήρε από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα, «Ο Κολοσσός», που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.
Ακρόπολη, Αθήνα
Η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, το μεγαλύτερο και πιο επίσημο οικοδόμημά της, προκαλεί τον θαυμασμό όλου του κόσμου στο πέρασμα των αιώνων και ευτυχώς αποτελεί ένα από τα πιο υπέροχα μνημεία της Ευρώπης που βρίσκεται σε απόσταση… αναπνοής. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και το πιο δημοφιλές μνημείο της Ελλάδας, ενώ όποιος την επισκεφτεί, δεν χάνει μια βόλτα και από το σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, με περισσότερα από 3 χιλιάδες διάσημα εκθέματα από την Ακρόπολη. Οι εργασίες για την ανέγερση του Παρθενώνα, του ναού της Αθηνάς, ξεκίνησαν το 447 π.Χ., ενώ ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ., αν και οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 432 π.Χ. Διάσημο είναι και το Ερέχθειο, το πιο ιδιόμορφο από τα οικοδομήματα της Ακρόπολης από άποψη αρχιτεκτονικής, ένας ναός με το ανατολικό μέρος προς την πρόσοψη να ανήκει στην Αθηνά και το άλλο στον Ποσειδώνα -κατά τη μυθολογία, στο σημείο αυτό έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης.