«Ωρολογιακές βόμβες» για τον κοροναϊό τα γηροκομεία
Από την Ισπανία ως την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οίκοι ευγηρίας που πλήττονται από τον νέο κοροναϊό πολλαπλασιάζονται σε μια Ευρώπη με γηράσκοντα πληθυσμό που αποτελεί πλέον το κέντρο της πανδημίας Covid-19.
«Όταν ο ιός μπει σε αυτά τα μέρη, γίνεται αναπόφευκτα σφαγή, όπως αυτό ήδη συμβαίνει δυστυχώς σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας», προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο το Spi-CGIL, η πτέρυγα συνταξιούχων του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου.
«Οι οίκοι ευγηρίας είναι πραγματικά ωρολογιακές βόμβες, με 500.000 πολύ ευαίσθητους ηλικιωμένους ανθρώπους που κινδυνεύουν να προσβληθούν» από τον ιό στη χώρα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων στον κόσμο μετά την Ιαπωνία, προσθέτει το Spi-CGIL.
Για παράδειγμα, 15 θάνατοι καταγράφηκαν σε έναν οίκο ευγηρίας του Γκαντίνο, κοντά στο Μπέργκαμο, μια από τις περισσότερο πληγείσες ζώνες της Ιταλίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ιατρικός διευθυντής του, o Φούλβιο Μενγκίνι.
Αυτό εξηγεί κυρίως το μακάβριο παγκόσμιο ρεκόρ της σε θανάτους από την Covid-19, οι οποίοι ξεπερνούν τους 6.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.
Το ίδιο σενάριο υπήρξε και στην Ισπανία, τη δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, όπου «ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων (σε οίκους ευγηρίας), είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους», δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.
Η ισπανική εισαγγελία ξεκίνησε αμέσως έρευνα, όπως είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα όταν βρέθηκαν τουλάχιστον 19 πτώματα σε ένα γηροκομείο στη Μαδρίτη. Συνολικά δεκάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία.
Στη Γαλλία, η πανδημία «θα μπορούσε να συνεπάγεται περισσότερους από 100.000 θανάτους στο ενδεχόμενο μιας γενίκευσης που δεν τολμάμε καν να φανταστούμε», προειδοποιούσαν την Παρασκευή οι κύριες ομοσπονδίες του τομέα οίκων ευγηρίας σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας.
Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και εκεί. Στη Βοζ, στη βορειοανατολική Γαλλία, ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, από τις αρχές ο θάνατος 20 ανθρώπων που διέμεναν σε οίκο ευγηρίας, ο οποίος «ενδεχομένως συνδέεται με την Covid-19».
Το επισκεπτήριο απαγορεύεται
Με στόχο να απαγορευτεί μια εκατόμβη, η ισπανική κυβέρνηση απέστειλε τον στρατό να απολυμάνει τα κτίρια για ηλικιωμένους ανθρώπους και έθεσε τους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας υπό την εποπτεία των περιφερειών.
Πολλές χώρες έχουν επίσης απαγορεύσει ή περιορίσει σημαντικά τα επισκεπτήρια, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, αλλά και η πλειονότητα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως και οι χώρες της Βαλτικής.
«Είναι πολύ σκληρό για τις οικογένειες να μην ξέρουν τι συμβαίνει εκεί μέσα», δήλωσε η Πολίν, μια Γαλλίδα εκπαιδευτικός, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η μητέρα της, η οποία δεν είναι σε θέση λόγω της κατάστασής της να μιλήσει στο τηλέφωνο, νοσηλεύεται σε μονάδα φροντίδας στο Παρίσι, στην οποία εντοπίστηκε κορωνοϊός.
Βιντεοκλήσεις
Λιγότερο αυστηρή από τους ευρωπαίους γείτονές της, η Βρετανία ζήτησε από τους οίκους ιατρικής περίθαλψης να περιορίσουν τις επισκέψεις στο ελάχιστο, καλώντας τους ταυτοχρόνως να αναλογιστούν «την ωφέλιμη επίδραση της επαφής με την οικογένεια και τους φίλους».
Για να διατηρήσουν την επαφή με την κοινωνία των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται μακριά από τους συγγενείς τους, το προσωπικό αγωνίζεται συχνά για να διευκολύνει την επικοινωνία τους.
Έτσι στην Μούρθια, στην νοτιοανατολική Ισπανία, οι νοσηλευτές του οίκου Ballesol Altorreal, με μάσκες και γάντια, δίνουν το τηλέφωνό τους στους ηλικιωμένους για να κάνουν βιντεοκλήσεις με τους συγγενείς τους.