Ψηφιακά τεκμήρια για 8.000 προσωπικότητες της Ελληνικής Ιστορίας από το ΕΚΤ
Μια ανθολογία έργων του Σαίξπηρ, δοκίμια για τον φιλέλληνα Γκίλμπερτ Μάρεϊ, μια μελέτη του Βρετανού ιστορικού Τζορτζ Πίμποντι Γκους περί διπλωματίας ήταν μερικά από τα βιβλία που αγόρασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Παρίσι, ένα μήνα πριν από τον θάνατό του.
Ο Βενιζέλος προτιμούσε να κάνει τις αγορές του από το αμερικανικό βιβλιοπωλείο Brentano’s, που τότε είχε πολλά υποκαταστήματα σε Αμερική και Ευρώπη, και από το βιβλιοπωλείο του γαλλικού εκδοτικού οίκου Flammarion. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα διαθέσιμα ψηφιακά τεκμήρια που είναι συγκεντρωμένα γύρω από το πρόσωπο του Βενιζέλου στη μηχανή αναζήτησης searchculture.gr του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Το ΕΚΤ διαθέτει στις ψηφιακές αποθήκες του πάνω 720.000 πολιτιστικά αντικείμενα, από μνημεία και ιστορικά έγγραφα μέχρι έργα τέχνης, φωτογραφίες, βιβλία και τεκμήρια άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα ηλεκτρονικά τεκμήρια προέρχονται από 70 φορείς πολιτισμού, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, ιδρύματα, πινακοθήκες, ερευνητικά κέντρα. Για να γίνει ευκολότερη η αναζήτησή τους το ΕΚΤ δημιούργησε μια πρόσθετη λειτουργία στο «ψαχτήρι» του Search Culture, έναν μεγάλο κατάλογο προσώπων της Ελληνικής Ιστορίας και τέχνης, στον οποίον οι χρήστες μπορούν να ψάξουν ένα πρόσωπο είτε με το όνομά του είτε μέσω της ιδιότητάς του.
Σε αυτόν τον κατάλογο ο Κρητικός πολιτικός είναι από τα πιο «αναμενόμενα» πρόσωπα, καθώς συναντάται με πολλές ιδιότητες εκτός της πολιτικής (συγγραφέας, δημοσιογράφος, δικηγόρος) και συγκεντρώνει τα περισσότερα τεκμήρια αναφοράς από τρίτους, όπως τα τιμολόγια αγοράς του Brentano’s, τους λογαριασμούς φωταερίου ή τις αποδείξεις εξόφλησης του ενοικίου για το σπίτι που έμενε στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Λυκαβηττού (νυν Αμερικής). Για την ιστορία, το ενοίκιο τριών μηνών για το σπίτι του ανερχόταν σε 1.200 δραχμές, σύμφωνα με το τεκμήριο που φυλάσσεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και εμφανίζεται στη μηχανή αναζήτησης του ΕΚΤ.
Ντοκουμέντα που προέρχονται από 70 φορείς πολιτισμού είναι διαθέσιμα στο Search Culture του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης
Ερευνητές και απλοί χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στον νέο κατάλογο του searchculture.gr και να ανακαλύψουν ντοκουμέντα και τεκμήρια για περίπου 8.000 πρόσωπα. Τα περισσότερα (4.000 πρόσωπα) είναι άτομα από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, ενώ ακολουθούν οι επιστήμονες (1.600), οι επιχειρηματίες (1.100), οι πολιτικοί (600), οι στρατιωτικοί, οι αγωνιστές του ’21 κ.ά. Η βάση δεδομένων του ΕΚΤ εμπλουτίζεται συνεχώς.
Πολλές παράμετροι
To ενδιαφέρον της νέας εφαρμογής είναι ότι ο χρήστης μπορεί να θέσει πολλές παραμέτρους στην έρευνά του για να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένη και ειδική. Για παράδειγμα, ψάχνοντας μέσα στα τεκμήρια για τον Μάνο Χατζιδάκι στο θέμα «Εικονογράφηση» και στην υποκατηγορία «Σημείωμα» βρίσκουμε ένα σημείωμα σε χαρτί που γράφτηκε από τον Γιάννη Μόραλη ενόψει της κυκλοφορίας του δίσκου «Έξι λαϊκές ζωγραφιές και Το καταραμένο φίδι» στη Γαλλία και φυλάσσεται στα αρχεία του ΜΙΕΤ. Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του δίσκου, τα κοστούμια και τα σκηνικά της παράστασης.
Μια απροσδόκητη «Ιδιότητα» που βρίσκουμε στη μηχανή αναζήτησης είναι οι «Διαβόητοι». Εκεί θα βρείτε τεκμήρια για τον διάσημο πλαστογράφο και παλαιογράφο του 19ου αιώνα Κωνσταντίνο Σιμωνίδη, τον λήσταρχο Χρήστο Νταβέλη και τον κατάσκοπο του Μέγα Ναπολέοντος στην Ελλάδα, Δήμο Στεφανόπολι.
Σάκης Ιωαννίδης-kathimerini.gr