Ψέματα: Βλάπτουν την ψυχική υγεία (και) του ψεύτη
Όποιος λέει ψέματα… μπορεί να μην «καεί στα αίματα» αλλά, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Social Psychology λέει ότι μπορεί να βιώνει αρνητικά συναισθήματα και να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ ψέματος και αυτοεκτίμησης για πέντε ημέρες και παρατήρησαν ότι όταν κάποιος συμμετέχων ψευδόταν, η αυτοεκτίμησή του ήταν χαμηλότερη συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που λένε ψέματα δεν έχουν απαραίτητα χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά ότι το ψέμα ως πράξη μειώνει την αυτοεκτίμηση.
Μάλιστα, φάνηκε ότι ακόμα και η ανάμνηση του ψέματος επιβαρύνει την ψυχική και συναισθηματική υγεία.
Τα ψέματα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα και μειώνουν την αυτοεκτίμησή τους
«Οι άνθρωποι εν γένει είναι μάλλον κακοί στο να εντοπίζουν το ψέμα. Αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και αν ένα ψέμα περάσει απαρατήρητο, θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον ψεύτη», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Ενώ φαίνεται μάλλον εύκολη λύση, σε μια άβολη κατάσταση, δεν είναι καλή ιδέα να λέμε ψέματα τακτικά αν θέλουμε να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Η αλήθεια μπορεί να πονάει, αλλά μερικές φορές είναι η καλύτερη επιλογή για τη μακροπρόθεσμη ψυχική ευημερία», καταλήγει η ερευνητική ομάδα.
Γιατί λένε ψέματα οι άνθρωποι
Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences, οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι λένε ψέματα είναι οι εξής:
- Για να κερδίσουν κάτι.
- Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
- Για να βοηθήσουν κάποιον άλλον να κερδίσει κάτι.
- Για να προστατεύσουν κάποιον άλλο.
- Για να κερδίσουν κάτι και οι δύο.
- Για να προστατεύσουν και τους δυο.
Τι μπορούν να κερδίσουν αυτοί που λένε ψέματα;
- Να αποφύγουν μια άβολη και αμήχανη συζήτηση. Αυτό πηγάζει στην επιθυμία μας να γίνουμε αρεστοί στους άλλους και να μην απογοητεύσουμε κανέναν.
- Να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες της αλήθειας. Όλοι λέγαμε ψέματα ως παιδιά για να καλύψουμε τις ζημιές μας. Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, μαθαίνουμε να γινόμαστε πιο επιδέξιοι ψεύτες. Πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να κρύβουν την αλήθεια, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
- Να πετύχουν το στόχο τους. Οι άνθρωποι συχνά λένε ψέματα για να πείσουν τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουν.
- Να βελτιώσουν την εικόνα τους. Ένα «φουσκωμένο» βιογραφικό σε μια συνέντευξη για δουλειά, είναι ένα κλασικό παράδειγμα.
- Να διατηρήσουν ένα προηγούμενο ψέμα. Ένα ψέμα μπορεί εύκολα να αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας.
Πηγή: vita.gr