ΣΠΟΡ

«Χτίζοντας» νέους πρωταθλητές

Ο Γιώργος Μποτσκαρίωβ μαζί με την αθλητική του «οικογένεια»

Από το τίποτα γίνονται θαύματα; Ναι, γίνονται, και ένας από αυτούς που το έχουν πετύχει είναι ο Γιώργος Μποτσκαρίωβ.

Ο προπονητής της Ελίνα Τζένγκο, του Τάσου Λατιφλάρι, του Οδυσσέα Μουζενίδη, της Αναστασίας Ντραγκομίροβα, της Σοφίας Κεσσίδου και άλλων αθλητών που αποτελούν την άνοιξη του ελληνικού στίβου. Ο πολύτεκνος προπονητής που το πρωί φοράει τα ρούχα του οικοδόμου για να συντηρήσει την οικογένειά του και το απόγευμα βάζει αθλητικά για να προπονήσει την άλλη «οικογένειά» του. Αυτή που «έχτισε» μόνος του, το 2006, σε ένα χωράφι, στη Νέα Καλλικράτεια. Στο χωράφι που μετέτρεψε σε υποτυπώδες προπονητήριο ο οικοδόμος – προπονητής γυμνάζεται η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον ακοντισμό (-20 ετών) αλλά και άλλα παιδιά με κορυφαίες επιδόσεις. Το μεγαλύτερο τους όμως ρεκόρ είναι ότι επιβιώνουν στον πρωταθλητισμό με ελάχιστη υποστήριξη.

«Η οικοδομή με βοήθησε γιατί συντηρώ την οικογένειά μου ενώ ως οικοδόμος έριξα μπετά, κατασκεύασα βάσεις για βαλβίδες κ.λπ. στο χωράφι που μου παραχώρησαν από τον δήμο» λέει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΤΕΦΑΑ). Ο Γιώργος Μποτσκαρίωβ ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 10 ετών. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Νέα Καλλικράτεια. Γρήγορα έμαθε ελληνικά προκειμένου να παρακολουθήσει το σχολείο. «Είμαι πεισματάρης», λέει γελώντας. Από παιδί αγάπαγε τον αθλητισμό. Επαιζε πόλο στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και στο πανεπιστήμιο ασχολήθηκε με τη σφαιροβολία.

«Οταν τελείωσα το πανεπιστήμιο, με διπλή ειδικότητα, εργάστηκα στο πρόγραμμα του δήμου “Παιδί και θάλασσα”. Με ρώτησαν τι άλλο ξέρω να κάνω και όταν είπα ότι έχω ειδικότητα και στον στίβο μού πρότειναν να δημιουργήσουμε σύλλογο. Μου παραχώρησαν ένα χωράφι, δίπλα από το κλειστό “Αγιος Παύλος”, και σιγά σιγά φτιάξαμε ένα υποτυπώδες προπονητήριο. Το 2006 ξεκίνησα με τέσσερα παιδιά. Σήμερα έχω πάνω από 200», τονίζει.

Καθημερινά προπονεί κάποιους από τους καλύτερους νέους αθλητές του κόσμου. Ποια είναι η ανταμοιβή του; «Κάνω συμβάσεις εξάμηνες ή οκτάμηνες και ύστερα μπαίνω ταμείο ανεργίας. Ως ομοσπονδιακός πληρώνομαι με 300 ευρώ τον μήνα. Το πρωί δουλεύω οικοδομή. Εάν ήμουν διορισμένος θα μπορούσα να προπονούσα τα παιδιά και το πρωί. Η Ελίνα τελείωσε το σχολείο. Τώρα θα πρέπει να προπονείται, όπως και οι άλλοι αθλητές, και πρωί. Πώς θα γίνει αυτό;» αναρωτιέται προβληματισμένος.

Το 2018, οι αθλητές του Μποτσκαρίωβ διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Νέων (η Τζένγκο πρώτευσε). Στο αεροδρόμιο τους περίμενε ο, τότε, υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με πολλές υποσχέσεις. «Μας είπε ότι θα πάρουμε πριμ τα μισά χρήματα από όσα παίρνουν οι ολυμπιονίκες. Του ζήτησα μόνο να μας φτιάξει στάδιο. Αργότερα, τον συνάντησα σε μία εκδήλωση κι όταν τον ρώτησα τι θα γίνει η απάντηση ήταν “δεν είμαι εγώ υπουργός”. Ναι, αλλά η χώρα έχει συνέχεια. Δεν θα έπρεπε να ενημερώσει τον επόμενο;».

Αυτές τις ημέρες στην Πάτρα διεξάγονται τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Τα «παιδιά του Μποτσκαρίωβ» είναι πάλι υποψήφια για ρεκόρ. Η Αναστασία Ντραγκομίροβα θα διεκδικήσει το παγκόσμιο ρεκόρ στο έπταθλο (-18). Η νέα γενιά του Α.Σ. Κενταύρου έχει μάθει να διεκδικεί και να πετυχαίνει… θαύματα. Δίπλα της είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει… θαύματα. «Οταν ήμουν αθλητής παρακαλούσα τον Θεό να φοράω το εθνόσημο και να πηγαίνω σε διεθνείς αγώνες. Δεν είχα όμως ζητήσει να είμαι εγώ. Τώρα φοράω τη γαλανόλευκη και συνοδεύω τους αθλητές μου στο εξωτερικό. Το ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Μακάρι να γίνει και το άλλο: να αποκτήσει ο σύλλογος ένα σύγχρονο προπονητήριο και εγώ να μπορώ να προπονήσω τα παιδιά μου πρωί και απόγευμα», υπογράμμισε ο 38χρονος.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ – kathimerini.gr