Χρ. Σταϊκούρας: Θα απλωθεί κι άλλο το δίχτυ ασφαλείας
Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι εργασίες της πρώτης ημέρας του διήμερου διαδικτυακού συνεδρίου που διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο: Κίνητρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μέσω επενδύσεων, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας στην πρωτοφανή κρίση, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει το σχέδιο, την ικανότητα και την αποφασιστικότητα για την υλοποίηση όλων όσων χρειάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Σημείωσε ότι το δίχτυ ασφαλείας για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, μέτρα που μπορεί να εμπλουτιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και το δημοσιονομικό περιθώριο. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η κρίση και τον καθοριστικό ρόλο των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πρωτοβουλιών όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της υγειονομικής κρίσης και της επόμενης ημέρας. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε στην κληρονομία της πολυετούς κρίσης που προηγήθηκε της πανδημίας: το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό δημόσιο χρέος. Αναφέρθηκε ακόμα στις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας μας και την ανάγκη κινητοποίησης επενδύσεων για την κάλυψη του επενδυτικού κενού.
Ο κ. Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group) αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις αλλά και τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, ενώ σημείωσε τη θετική επίδραση που είχε η διαχείριση της πανδημίας στη διαχρονικά χαμηλή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους.
Στην τέταρτη ενότητα συζήτησαν για τις προκλήσεις για την χρηματοδότηση της οικονομίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης ο Μ. Ναπολιτάνο Senior Director Europe, Fitch Ratings, ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ.α. Οι ομιλητές μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και η εγχώρια κεφαλαιαγορά, τις δραστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διοχέτευση ρευστότητας και την υποστήριξη των επενδύσεων, καθώς και στους πόρους των Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων που δύνανται να αξιοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση για την πράσινη οικονομία, με τη συμμετοχή του Γιώργου Κρεμλή, συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, του Τάσσου Χανιώτη, διευθυντή στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, κ.α. Οι ομιλητές μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς και «πράσινους» τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπου η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να αναπτύξει παραγωγική βάση.