ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με σταθερή ομάδα φίλων – Εμφανής μείωση κρουσμάτων

Σαφή πτωτική πορεία έχει λάβει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί σε τριψήφιο αριθμό το τελευταίο διήμερο και να καταγράφεται ελαφρά υποχώρηση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Χθες ανακοινώθηκαν 639 νέες διαγνώσεις και 62 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως και χθες έχουν καταγραφεί 125.173 κρούσματα και 3.687 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 558 ασθενείς. Η πλειονότητα των χθεσινών κρουσμάτων εντοπίστηκε στην Αττική (184) και 163 στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, στην Αττική αυτό το Σαββατοκύριακο η επιδημία παρουσίασε παρόμοια εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ αντιθέτως στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ήταν κατά 20% μειωμένος.

«Υπομονή»

«Η αίσθηση όλων όσοι παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι ότι έχουμε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εχουμε μια εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ωστόσο επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο όλα τα καλά αποτελέσματα να εξανεμιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω των εορταστικών συναθροίσεων.

«Ιδιαίτερα τώρα, που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας, να κάνετε υπομονή», σημείωσε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ. «Αν ένας από τους καλεσμένους σας είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους που είναι εκεί», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εάν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μέτρων μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερες από 4 ώρες, ακόμα και εάν όλοι φορούν μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Εάν κανένας από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά».

Η κοινωνική «φούσκα»

Τόσο η κ. Παπαευαγγέλου όσο και ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβαν την ανάγκη να καθορίσουμε την κοινωνική μας «φούσκα» σε αυτές τις γιορτές. Αν και η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντήσουμε φίλους και συγγενείς τις γιορτές, αυτό που μπορούμε να κάνουμε επίσης, σύμφωνα με τους καθηγητές, είναι να επιλέξουμε μια μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων για τη φετινή εορταστική περίοδο και κατά τις συναντήσεις μας να τηρούμε όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς, όπως καλός και συνεχής αερισμός των χώρων, χρήση μάσκας όσο γίνεται περισσότερο, κανόνες ατομικής υγιεινής (χέρια, όχι κοινή χρήση σκευών, όχι αγκαλιές και φιλιά κ.ά.) και φυσικά μη συμμετοχή σε εορταστικές συναντήσεις σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Τέλος, οι καθηγητές αναφέρθηκαν και στον επικείμενο εμβολιασμό έναντι της COVID-19, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει και στη χώρα μας στις αρχές του 2021, εστιάζοντας στην ασφάλεια του πρώτου εμβολίου που θα φθάσει στην Ελλάδα. Οπως είπαν, οι συχνότερες παρενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία και σπανιότερα πυρετός. Οι παρενέργειες αυτές είναι πιο ήπιες σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν περιλαμβάνονται στις ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν οι έγκυοι, τα παιδιά κάτω των 16 ετών και όσοι έχουν ήδη νοσήσει.

Πέννυ Μπουλούτζα – kathimerini.gr