ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Χρέος μας να γίνουμε η κραυγή των χιλιάδων γυναικών θυμάτων που δεν ακούστηκε

Αλεξάνδρα Τάνκα-in.gr

Περισσότερες από 130 γυναίκες παγκοσμίως δολοφονούνται κάθε μέρα, είτε από κάποιο πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος τους ή από τον σύντροφο τους.

Το σπίτι, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, αποδεικνύεται το πιο επικίνδυνο και φονικό μέρος για μια γυναίκα. Περισσότερες από 87.000 δολοφονηθείσες γυναίκες έπεσαν θύματα του πιο κοντινού τους προσώπου, όπως ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2017, περισσότερες από 30.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφο τους ενώ πάνω από 20.000 από κάποιον συγγενή.

Δυστυχώς τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές, οι γυναικοκτονίες, καταλήγουν να «ντύνονται» ως «εγκλήματα πάθους» ή «έγκλημα τιμής», ώστε να φαντάζουν πιο «δικαιολογημένα» στους αναγνώστες με κάποιους -ανόητους και με εδραιωμένα μέσα τους επικίνδυνα στερεότυπα- να μην διστάσουν να σχολιάσουν ότι «ε, στην τελική κάτι θα έκανε κι αυτή».

Aγγελική, Ελένη, Λίνα, Kατερίνα, οι υποθέσεις των τεσσάρων δολοφονηθέντων γυναικών, που ήρθαν να «σοκάρουν το πανελλήνιο».

Τον κόσμο που παρά τα καθημερινά κρούσματα εξακολουθεί να «σοκάρεται», να «εκπλήσσεται», να αντιδρά σαν να μην γνώριζε. Τον κόσμο που κρύβεται πίσω από το ότι «δεν μπλέκεται στο ζευγάρι», και δίνει συμβουλές «μην ανησυχείς, δεν θα σε σκοτώσει». Όλους εκείνους που απάντησαν στη θέα των μελανιασμένων γυναικείων σωμάτων «μην τον προκαλείς κι εσύ», όλοι εκείνοι που «δεν το περίμεναν όντως να τη σκοτώσει».

Κέρκυρα, Αγγελική, 29ετών. Στην εκπνοή του 2018 έπεσε νεκρή από τα χέρια του πατέρα της στην Κέρκυρα, επειδή δεν ενέκρινε τη σχέση της με Αφγανό, επειδή ο τελευταίος δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις του.

Το «αμάρτημα» της ανυπακοής στα θέλω και τα πρέπει του πατέρα κόστισε στην κοπέλα την ίδια της τη ζωή, με τον πατέρα της να προσπαθεί μάλιστα να καλύψει το έγκλημα του, θάβοντας τη στο ίδιο τους το σπίτι, περιμένοντας όντας «ψυχικά διαταραγμένος», όπως υποστήριξε άλλωστε ο δικηγόρος του, τη σύλληψή του από τις Αρχές.

Ρόδος, Ελένη, 21 ετών. Η κοπέλα που υπέστη βιασμό και όταν αργότερα αρνήθηκε να υποκύψει ξανά στις ορέξεις των βιαστών της δολοφονήθηκε.

Η τοπική κοινωνία υπόλογη και καταδικαστέα, καθώς ενώ γνώριζε τις «συνήθειες» των δύο ανδρών, είχε αποφασίσει να σιωπήσει. Ανατριχιαστική η κατάθεση πολίτη της Ρόδου, ο οποίος ανέφερε με αφοπλιστικό κυνισμό ότι «ήταν γνωστό ότι βίαζαν κοπέλες».

Λίγο καιρό αργότερα, την εμφάνιση της θα κάνει μια είδηση για την ύπαρξη «ροζ βίντεο» με την Ελένη, με τους νεαρούς να απαντούν πως απλώς «έκαναν πλάκα» για την ύπαρξή του, προσπαθώντας μάλιστα να την κατηγορήσουν και από πάνω, ότι η απειλή της ύπαρξης του μπορεί να άγχωσε την Ελένη και να «σκαρφίστηκε» το περιστατικό βιασμού.

Θεσσαλονίκη, Λίνα, 22 ετών. Ένα στικάκι με ένα ροζ βίντεο οδήγησε σε μια ακόμα γυναικοκτονία στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ και ας κρυβόταν το περιστατικό για πολλά χρόνια κάτω από το χαλί, χαρακτηριζόμενο ως αυτοκτονία.

Στις κραυγές της μάνας ότι η κόρη της είχε πέσει θύμα δολοφονίας, οι Αρχές έκλειναν τα αυτιά τους.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η κοπέλα είχε πέσει θύμα εκβιασμού, τον οποίο προσπάθησε να αντιμετωπίσει μόνη της, κάτι, όμως, που δεν στάθηκε δυνατό.

Ομάδα ανθρώπων εκβίαζε την κοπέλα με γυμνές φωτογραφίες και βίντεο. Μάλιστα οι δολοφόνοι αδίστακτοι μέχρι την τελευταία στιγμή, έψαχναν πάνω από το άψυχο σώμα της το επίμαχο «στικάκι», που είχε μαζί της η νεαρή.

Σητεία, Κατερίνα, 32 ετών, μητέρα δύο παιδιών. Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στη Σητεία Κρήτη, η Αγγελική τσακώνεται με τον –πρώην- σύζυγο της. Το ζευγάρι είχε συνεχώς καυγάδες. «Πολλές φορές ο άντρας της είχε «σηκώσει χέρι» στη διάρκεια των τσακωμών. Εικόνα στην οποία πολλοί έχουμε γίνει μάρτυρες…» θα πουν γείτονες.

Η 32χρονη είχε πέσει επανειλημμένως θύμα του συζύγου της, ακόμα και όταν ήταν έγκυος. Μάλιστα δύο φορές, όπως έγινε γνωστό, είχε αποβάλλει λόγω των χτυπημάτων.
«Της είχε πει ότι αν πάει στην αστυνομία θα τη σκοτώσει», αναφέρει η αδερφή της.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η ίδια, είχαν καταγγείλει τα περιστατικά βίας στην Αστυνομία. Ο λόγος δε που η Κατερίνα δεν έφυγε από το σπίτι, ήταν ότι όπως εξηγεί η αδερφή της μας είχαν ενημερώσει ότι υπήρχε περίπτωση να της πάρουν τα παιδιά με την κατηγορία εγκατάλειψης συζυγικής στέγης.

Η Αγγελική, η Ελένη, η Λίνα, η Κατερίνα είναι τέσσερις γυναίκες από τα χιλιάδες θύματα. Από τις χιλιάδες που -τουλάχιστον στην αρχή- σιωπούν, γιατί ντρέπονται και φοβούνται. Από τις πολλές που ο περίγυρος προσπαθεί να τις πείσει ότι όλα θα πάνε καλά, ή ότι «δεν θα τολμήσει να το κάνει».

Είναι κάποιες από εκείνες που κάποια στιγμή βρήκαν τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσουν αλλά δυστυχώς δεν βρήκαν αντίκρισμα, από εκείνες που προσπαθούν να το παλέψουν μόνες τους.
Κυρίως είναι από αυτές, οι ιστορίες των οποίων, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Για αυτές και για τις χιλιάδες γυναίκες θύματα ήρθε η ώρα να γίνουμε όλοι εμείς η τελευταία κραυγή τους που δεν ακούστηκε όσο δυνατά έπρεπε!