ΚΟΣΜΟΣ

Χιονόπτωση του αιώνα στη Μαδρίτη

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ), στην πόλη της Μαδρίτης στις 8 και 9 Ιανουαρίου χιόνιζε επί 30 ώρες συνεχώς, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί χιόνι ύψους από 30 ώς 50 εκατοστά στις διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας

«Ούτε ένα χρόνο δεν κυβερνούν οι Σάντσεθ-Ιγκλέσιας και γίναμε ήδη Μόσχα». Η χιουμοριστική αναφορά στον κυβερνητικό συνασπισμό σοσιαλιστών/Podemos συνοδεύει ως λεζάντα τις φωτογραφίες μεγάλων λεωφόρων της Μαδρίτης, τυλιγμένων σε τόσο παχύ πέπλο χιονιού, που θα μπορούσε άνετα να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για τη ρωσική πρωτεύουσα.

Το μέτωπο της κακοκαιρίας, που βύθισε τη θερμοκρασία στους μείον 17 βαθμούς Κελσίου (καταγράφηκε στην πόλη Σόρια, βορείως της Μαδρίτης), μετατοπίστηκε δυτικότερα, αλλά τα χιόνια αναμένεται να παραμείνουν στην ισπανική πρωτεύουσα για μία εβδομάδα ακόμη.

Ο δήμος της Μαδρίτης ζητάει την κήρυξη της πρωτεύουσας σε ζώνη φυσικής καταστροφής και εξακολουθεί να προτρέπει τους πολίτες να μην αποπειραθούν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Πάντως, ο εφοδιασμός της ισπανικής πρωτεύουσας άρχισε εκ νέου χθες, μετά ένα Σαββατοκύριακο χωρίς φρέσκα φρούτα και λαχανικά στα ράφια, καθώς κατέστη εφικτή η είσοδος φορτηγών σε αυτή. Επίσης, σταδιακά αποκαθίσταται η λειτουργία του αεροδρομίου Μπαράχας, αν και οι 350.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού που προορίζονταν για την ισπανική πρωτεύουσα έφθασαν σε άλλο αεροδρόμιο, στην πόλη Βιτόρια, και μεταφέρθηκαν στη Μαδρίτη με αυτοκινητοπομπή.

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ), στην πόλη της Μαδρίτης στις 8 και 9 Ιανουαρίου χιόνιζε επί 30 ώρες συνεχώς, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί χιόνι ύψους από 30 ώς 50 εκατοστά στις διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. «Πιθανώς πρόκειται για μία από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις του τελευταίου αιώνα, ξεπερνώντας αυτές του 1971, του 1977 και του 1984» είπε ο εκπρόσωπος της ΑΕΜΕΤ, μετεωρολόγος Ρουμπέν ντε Κάμπο στο πρακτορείο Europa Press.

O υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των ζημιών από το κύμα κακοκαιρίας και συνεπώς δεν είναι σε θέση να αποφανθεί αν θα κηρυχθεί η πρωτεύουσα ως ζώνη φυσικής καταστροφής ή όχι. Πάντως, το Σαββατοκύριακο οι κλήσεις προς τις πρώτες βοήθειες ξεπέρασαν τις 12.000, καθώς η πρωτοφανής χιονόπτωση δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων. Κάποιες από τις επιπτώσεις δεν είναι τόσο εμφανείς, καθώς αφορούν το αόρατο κομμάτι της ισπανικής κοινωνίας που αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγης και ενεργειακής φτώχειας. Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Κοινωνικών Λειτουργών της Μαδρίτης σημείωσε ότι το κύμα πολικού ψύχους θέτει εκ νέου επί τάπητος την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια και τις βασικές παροχές, ώστε να συμβαδίζει η Ισπανία με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030.

Επόμενος σταθμός της μεγάλης κακοκαιρίας είναι η Ιταλία, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν δέκα βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν αναμένονται ακόμη και στα πεδινά της κεντρικής χώρας, όπως στη Ρώμη τις νυχτερινές ώρες. Στα ορεινά το θερμόμετρο έχει ήδη κατακρημνιστεί, με την αλπική επαρχία του Τρεντίνο, στα σύνορα με την Αυστρία, να καταγράφει θερμοκρασίες μείον 24 βαθμών Κελσίου.