ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Η Θεσσαλονίκη δεν είναι, ακόμη, στο κόκκινο

Δραματική έκκληση στους Θεσσαλονικείς να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Δραματική έκκληση σε όλους τους πολίτες, κυρίως όμως της Θεσσαλονίκης, λόγω του τριήμερου εορτασμού της πόλης, να τηρήσουν αυστηρά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τον πρωθυπουργό, για τις περιοχές που βρίσκονται στο “πορτοκαλί” και “κόκκινο”, συναγερμό απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη προσοχή ζήτησε από όλους στις μετακινήσεις, ενόψει των αργιών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, λέγοντας  πως το μεγάλο στοίχημα είναι “να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού και στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένα lockdown θα είναι εξαιρετικά ολέθριο για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις, για την οικονομία και για τους εργαζομένους”.

“Συνιστούμε πολύ μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις για να αποδείξουμε ότι η μεγάλη προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων δεν θα πάει χαμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά το πέρας της σύσκεψης που έγινε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων της Θεσσαλονίκης και του πρύτανη του ΑΠΘ.

201022-koronoios4.jpg

Ο κ. Χαρδαλιάς κλήθηκε να απαντήσει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας δεν είναι κοντά στο «κόκκινο», καθώς, όπως είπε, μόλις πέρασε στο «πορτοκαλί», δηλαδή στις περιοχές με το επίπεδο 3, δηλαδή της αυξημένης επιτήρησης. «Στόχος είναι να σταματήσουμε και στη Θεσσαλονίκη τη μετάδοση του ιού, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα περάσει σε ένα επόμενο στάδιο που θα είναι ολέθριο για όλους» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «έχουμε μπροστά μας χρόνο να μπορέσουμε να διατηρήσουμε σταθερά τα κρούσματα και σιγά σιγά μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, τα κρούσματα να αρχίσουν να μειώνονται»

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη και στα τεστ που γίνονται, λέγοντας πως είναι σαρωτικά. «Φτάσαμε τα 24.000 που σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένη στόχευση και συγκεκριμένη υποδομή και εργαλεία που χρησιμοποιούμε και στο επιδημιολογικό κομμάτι» είπε  χαρακτηριστικά.

Οι Σέρρες στο επίκεντρο

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε επίσης, ότι αργά σήμερα (σ.σ.χθες) το βράδυ, σε νέα σύσκεψη θα συζητηθεί το θέμα των Σερρών, που και αυτή βρίσκεται στο επίπεδο της αυξημένης επιτήρησης, καθώς καταγράφονται πολλά κρούσματα κορονοϊού. Εκεί, όπως είπε, θα αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικα δεδομένα προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Σήμερα το βράδυ θα συζητήσουμε το ζήτημα των Σερρών γιατί θέλουμε να αξιολογήσουμε και να έχουμε μια πρώτη εικόνα ιχνηλάτησης, τι είναι σε συρροές τι είναι σε συνδεδεμένες επαφές, ώστε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος δε στην μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων συνολικά στη χώρα, είπε πως η έξαρση της πανδημίας είναι εξαιρετικά επιθετική και πως ειδικά τα σημερινά κρούσματα είναι πολύ ανησυχητικά.

Μόνο με χαρτί εργοδότη οι βραδινές μετακινήσεις

Όσον αφορά στις μετακινήσεις, τις ώρες που έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως μόνο με χαρτί εργοδότη που θα κατατίθεται στην ΕΡΓΑΝΗ και μέσω του οποίου θα πιστοποιείται η εργασία των υπαλλήλων, θα γίνονται αποδεκτές οι μετακινήσεις στις περιοχές που από το Σάββατο θα τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τα μεσάνυχτα.

«Το μόνο έγγραφο που θα υπάρχει είναι οι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ ότι εργάζεται κι ότι τον απασχολεί η επιχείρηση» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθετοντας παράλληλα ότι «μετά τις 12 έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπεται η μετακίνηση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας».

Αν περάσουμε σε επόμενο στάδιο, θα έρθουν πολύ επώδυνα μέτρα

Άσχημα χαρακτήρισε τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Θεσσαλονίκη ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας πως «η εικόνα που έχουμε σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες είναι προβληματική και πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τη νέα αυτή έξαρση του ιού». Στόχος όλων, είπε, είναι να αναχαιτιστεί η πανδημία στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και για το λόγο αυτό φορείς και πολίτες πρέπει να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας.

Δήλωσε ακόμη πως «αν σε αυτήν την κρίσιμη φάση, δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα, αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι καταστροφικό για την οικονομία μας και την κοινωνία. Το επόμενο επίπεδο θα φέρει μέτρα πολύ επώδυνα που δεν θέλω να ξαναδώ να εφαρμόζονται». Ο περιφερειάρχης απηύθυνε και αυτός από την πλευρά του έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τα καταφέρουμε.

Ζέρβας: Δεν υπάρχουν κρυφά σενάρια

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε πως δεν υπάρχουν κρυφά σενάρια και μυστικά δεδομένα. «Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα τη γνωρίζουν όλοι. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνταγές για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν. Συντεταγμένα Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση πρέπει να δούμε όλες τις δράσεις και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Έχουμε μπροστά μας τρεις κρίσιμες μέρες που έχουν να κάνουν με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, έχουμε ένα κρίσιμο διάστημα 14 ημερών, στο οποίο πρέπει να μειώσουμε τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα και να μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μέρα στην πόλη μας με αισιοδοξία» τόνισε και πρόσθεσε πως η προοπτική ενός lockdown στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική.

Η αυτοδιοίκηση θα είναι και πάλι παρούσα

Μεγάλη χαρακτήρισε την πίεση που δέχεται η Θεσσαλονίκη στα επιδημιολογικά δεδομένα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Η Θεσσαλονίκη δέχεται πίεση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα από όλους και κυρίως από την Αυτοδιοίκηση που ήταν παρούσα στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού και θα είναι και τώρα παρούσα. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να κατέβουμε κατηγορία κι όχι να ανέβουμε. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουμε όλοι από την ατομική μας συμπεριφορά μέχρι την κοινωνική να εναρμονιστούμε και με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και με τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών. Θα ενημερώσω και τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε κι αυτή τη φορά παρόντες σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα κι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» δήλωσε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι η κακή επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνεται και επιστημονικά, από τις μετρήσεις στα λύματα και τη δραματική αύξηση του ποσοστού του ιού στα λύματα από τις 12 Οκτωβρίου και μετά που φτάσαμε στο 500% επάνω. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς, πέρα από τα θετικά κρούσματα και επομένως είμαστε σε μια οριακή κατάσταση.

Φανή Σοβιτσλή – makthes.gr