Φόβοι για νέο κύμα ανέργων στο τέλος του καλοκαιριού
Φόβους για εκτίναξη της ανεργίας από τον Αύγουστο εκφράζουν συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και παράγοντες της αγοράς, καθώς περιορίζονται οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της πληρωμής των εργαζομένων με την ειδική αποζημίωση των 543 ευρώ τον μήνα, πολλές παραμένουν κλειστές, ενώ όσες έχουν ανοίξει μετά το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, βλέπουν τον τζίρο τους δραστικά περιορισμένο.
Ηδη, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούνιο έδειξαν μεγάλη αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων, οι οποίοι ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. άτομα, κατά 20%, μέσα σε ένα χρόνο. Βέβαια, σε σχέση με τον «δύσκολο» μήνα Μάιο, κατά τον οποίο η πανδημία COVID-19 είχε κάνει σαφέστατη την επέλασή της και στη χώρα μας, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν μικρή μείωση, κατά 3,16%, καθώς σταδιακά κάποιες επιχειρήσεις από αυτές που κατά κανόνα δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, άνοιξαν και προχώρησαν σε προσλήψεις, κατά κύριο λόγο εποχικές.
Η ανησυχία εντείνεται για τον Ιούλιο, με τις τελευταίες ημέρες του μήνα που διανύουμε να θεωρούνται καθοριστικές για την πορεία της ανεργίας και την κατάσταση στην εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς πλέον έχει λήξει κάθε ρήτρα προστασίας της απασχόλησης και απαγόρευσης των απολύσεων που αφορούσε όσους εργοδότες έθεσαν για πρώτη φορά τους εργαζομένους τους σε αναστολή στα τέλη Μαΐου.
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» εξακολουθεί να πραγματοποιεί… χαμηλές πτήσεις, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ακόμη και σε κυβερνητικά στελέχη, ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να αφορά 700.000 ή και περισσότερους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ενταχθεί περίπου 5.900 επιχειρήσεις και κάτι περισσότερο από 55.000 εργαζόμενοι.
Για το φθινόπωρο οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, με τους ειδικούς να λαμβάνουν υπόψη τους ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Ελλάδα και κατά συνέπεια και η εγχώρια οικονομία της να έχει εισέλθει σε έναν δεύτερο γύρο υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.
Η ΓΣΕΕ που δέχεται καθημερινά καταγγελίες από εργαζομένους και ανέργους, εκτιμά πως οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι δραματικές στην αγορά εργασίας, καθώς εφόσον η ύφεση κυμανθεί πέριξ του 8%, έως το τέλος του χρόνου θα χαθούν 153.000 θέσεις εργασίας. Η μείωση θα περιοριστεί στις 115.000 θέσεις εργασίας στην περίπτωση που η συρρίκνωση του ΑΕΠ κυμανθεί στο 6%, ενώ θα αυξηθεί σε 192.000 άτομα εφόσον το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%. Μάλιστα, διαπιστώνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου και σε επισφαλή επαγγέλματα, έχουν χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης και συνήθως χαμηλές μισθολογικές απολαβές. Ισες ή και χαμηλότερες από τα 534 ευρώ που αντιστοιχούν στην επιδότηση για όσους είδαν τις συμβάσεις τους να τίθενται σε αναστολή.
Σύμφωνα μάλιστα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το μέτρο της αναστολής θα παραμείνει στη διάθεση των εργοδοτών Αύγουστο και Σεπτέμβριο για εργαζομένους σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), στο λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, σε καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και σε επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Από τον Σεπτέμβριο δε, στο κυβερνητικό επιτελείο ωριμάζει η σκέψη να ρίξουν στη μάχη κατά της ανεργίας αυτή τη φορά και όχι διατήρησης της απασχόλησης, ένα πρόγραμμα προσλήψεων που θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου.
Να σημειωθεί ότι ήδη τα τελευταία προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιδοτούν την πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 750 ευρώ τον μήνα, ανά νέο εργαζόμενο. Το ποσό της επιχορήγησης ξεκινάει από το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου και σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες αγγίζει και το 70%.
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ – kathimerini.gr