Φόβοι για μία… νέα Μόρια στην Κεντρική Μακεδονία
Στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας φιλοξενούνται πάνω από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ με εντολή του Μ. Χρυσοχοΐδη αναζητούνται άμεσα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, όπου θα μεταφερθεί μεγάλος αριθμός από τα νησιά
Σε βόμβα έτοιμη να εκραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες, εξελίσσεται το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, λόγω του πολλαπλασιασμού των ροών στη χώρα, με την Κεντρική Μακεδονία και πολλές ακόμα περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκονται πρώτες στη λίστα για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά.
Ήδη στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας υπολογίζεται ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε δομές και ξενοδοχεία ξεπερνά σήμερα τα 8.500 άτομα, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, που πριν από τρία χρόνια έζησε το εφιάλτη της Ειδομένης, θα μεταφερθούν άλλοι 2.000 – 2.500, τότε η κατάσταση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεφύγει.
Περιφέρεια και δήμοι διεμήνυσαν ήδη στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει μια.. νέα Μόρια στην Κεντρική Μακεδονία και πως θα στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει δίκαιη και αναλογική κατανομή, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι στιγμής πάντως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο για την ΠΚΜ, αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που μπορούν θα μεταφερθούν από τα νησιά, αλλά και το είδος των καταλυμάτων όπου θα φιλοξενηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης έγινε όσο πιο σαφής μπορούσε όταν προ ημερών στη σύσκεψη που είχε με τους 13 περιφερειάρχες ζήτησε να είναι θετικοί και υποστηρικτικοί με το ζήτημα, κυρίως όμως να κάνουν επειγόντως… μασάζ στους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τη νέα κατάσταση και πως η κυβέρνηση θα φροντίσει να τη διαχειριστεί σωστά, ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις του παρελθόντος.
«Βρείτε καταλύματα»
Αυτό όμως που έβαλε σε σκέψεις και προβλημάτισε τους αιρετούς είναι το αίτημα του υπουργού να βρουν το συντομότερο δυνατόν ξενοδοχεία που δεν χρησιμοποιούνται και άλλου τέτοιου είδους καταλύματα, για να φιλοξενηθούν μετανάστες και πρόσφυγες.
«Ο υπουργός ζήτησε τη συμβολή μας, ώστε να μην είμαστε αρνητικοί σε αυτό το θέμα και να το αντιμετωπίσουμε θετικά. Όπως και να ενημερώνουμε τον κόσμο πως πολλοί από τους μετανάστες που θα πάρουν άσυλο πρέπει και μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία με τη βοήθεια των Ελλήνων» ανέφερε σχετικά η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αθηνά Αηδονά, η οποία εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα στη σύσκεψη με τον υπουργό.
«Παράλληλα, μας ζήτησε να ρωτήσουμε αν υπάρχουν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, διότι υπάρχουν μονάδες που θέλουν στο πλαίσιο προγραμμάτων να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες (π.χ. πρόγραμμα ‘Ήλιος’)» σημείωσε η ίδια.
Την ίδια ώρα, παράγοντες της αυτοδιοίκησης διαπιστώνουν μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων για το θέμα, εκτιμώντας ότι η Κεντρική Μακεδονία θα σηκώσει, δυστυχώς, και άλλο βάρος, όπως έγινε και το 2016. Φοβούνται μάλιστα ότι για ακόμη μία φορά δήμαρχοι και αρχές θα… πιαστούν στον ύπνο, καθώς η κυβέρνηση μιλά για διασπορά, αλλά δεν ανακοινώνει σε ποιους χώρους θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Βόλβης, όπου αυτήν τη στιγμή, φιλοξενούνται ήδη 2.000 άτομα, ενώ άλλα 700 πρόκειται να φτάσουν εντός των επόμενων ημερών στη δομή του Βαγιοχωρίου. Η δημοτική αρχή μάλιστα δεν γνώριζε τίποτα, ώσπου ο δήμαρχος Δ. Λιάμας διαπίστωσε ότι γίνονται εργασίες για την τοποθέτηση νέων κοντέινερ.
«Να βοηθήσουμε, αλλά υπό όρους»
Αναφερόμενη στο κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες για το μεταναστευτικό, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αηδονά επισήμανε ότι είναι διάχυτος ο προβληματισμός, καθώς, όπως είπε, οι περιφέρειες δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το θέμα αυτό, παρά μόνο αν υπάρξει υγειονομικό ζήτημα και αυτό έξω από τις δομές.
Όσον αφορά πάντως τη θέση της διοίκησης της ΠΚΜ για το θέμα, είπε, πως η περιφέρεια δεν θα αρνηθεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αλλά αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ισοκατανομή.
«Όχι να βουλιάζουν κάποιες περιοχές και κάποιες άλλες να μην έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει προσφυγικό» σχολίασε με δηκτικό τρόπο η αντιπεριφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας πως η διοίκηση της ΠΚΜ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα έξω από τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες που της δίνει ο νόμος.
Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών – προσφύγων
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κρούει για ακόμη μία φορά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για συνθήκες επισφαλείς και ανεπαρκείς. Για αυτόν το λόγο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών. Ειδικότερα, καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο, που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Μιλώντας πάντως με αριθμούς, ο Διεθνής Οργανισμός γνωστοποίησε ότι τον Σεπτέμβριο (2019) οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών, από το Αφγανιστάν και τη Συρία έφθασαν τις 10.258, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μηνιαίων αφίξεων από το 2016. Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι φέτος η Ελλάδα δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες-μετανάστες στη Μεσόγειο, περίπου 45.600 από τις συνολικά 77.400 αφίξεις.
Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400).
Φανή Σοβιτσλή – Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 6 Οκτωβρίου