ΚΟΣΜΟΣ

Φυματίωση: Εκατομμύρια θάνατοι ως έμμεση συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού

Καθώς η παγκόσμια προσοχή παραμένει στραμμένη στον κοροναϊό, 1,4 εκατομμύρια ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους από φυματίωση, εξαιτίας της ελλιπούς θεραπείας και διάγνωσης που επέφεραν τα lockdown

Η επικεφαλής της παγκόσμιας συνεργασίας για την εξάλειψη της φυματίωσης αναφέρει ότι ένιψσε “αποτροπιασμό” από τα αποτελέσματα έρευνας που αποκάλυψε ότι εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι αναμένεται να κολλήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια ως έμμεση επίπτωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Έως και 6,3 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι προβλέπεται να εμφανίσουν φυματίωση από τώρα έως το 2025, ενώ 1,4 εκατομμύρια ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους, εξαιτίας της ελλιπούς θεραπείας και διάγνωσης που επέφεραν τα lockdown. Αυτό πρόκειται να πάει πίσω κατά πέντε έως οκτώ χρόνια τις παγκόσμιες προσπάθειες για εξάλειψη της νόσου.

Αποτρόπαιες προβλέψεις των επιστημόνων

Το γεγονός ότι έχουμε επιστρέψει στους αριθμούς του 2013 και τόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια, με κάνει να νιώθω αποτροπιασμό”, δήλωσε η Lucica Ditiu, γενική διευθύντρια της Συνεργασίας για το Τέλος της Φυματίωσης. “Είμαι οργισμένη που μόνο και μόνο από την αδυναμία μας να ελέγξουμε αυτά που κάνουμε, και εξαιτίας του γεγονότος ότι ξεχνάμε τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα, χάνουμε τόσα πολλά. Πρώτα από όλα, ανθρώπινες ζωές”.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται εμβόλιο κατά της φυματίωσης για τους ενήλικες, αλλά μόνο για τα παιδιά.

Οφείλω να πω ότι όσοι ανήκουμε στην κοινότητα της μάχης με τη φυματίωση είμαστε αρκετά μπερδεμένοι, καθώς η φυματίωση υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ditiu. “Εδώ και εκατό χρόνια έχουμε ένα εμβόλιο και άλλα δύο ή τρία πιθανά εμβόλια υπό εξέταση. Μέχρι το 2027 θα πρέπει να έχει κάνει το εμβόλιο σχεδόν μισό δις ανθρώπων και κοιτάζουμε με απορία μια ασθένεια που μετρά μόλις 120 ημέρες ζωής και ήδη έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμησή της 100 υποψήφια εμβόλια. Για αυτό και πιστεύω ότι ο κόσμος μας – και συγγνώμη για τα γαλλικά μου – έχει γαμ…εί”.

Όλοι οι επιστήμονες ασχολούνται με τον κοροναϊό

Στην κοινότητά μας φοβόμαστε ότι όλοι οι επιστήμονες ασχολούνται αποκλειστικά με τον κοροναϊό και ελάχιστοι εξακολουθούν να προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια για άλλες ασθένειες. Εξακολουθούμε να μην διαθέτουμε εμβόλιο για την φυματίωση ή τον HIV, δεν έχουμε εμβόλιο για την ελονοσία – και η φυματίωση είναι η παλαιότερη από αυτές τις ασθένειες. Επομένως γιατί λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο; Μάλλον επειδή είμαστε ένας πλανήτης ηλιθίων.”

Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στηρίζονται στα lockdown διάρκειας τριών μηνών, αλλά και στην σταδιακή άρση των περιορισμών σε ένα βάθος 10 μηνών από την άρση του lockdown.

Η έρευνα ήταν παραγγελία της Συνεργασίας για το Τέλος της Φυματίωσης και εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου, το Avenir Health και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η πρόβλεψη στηρίχθηκε σε στοιχεία που αντλήθηκαν από εκτιμήσεις της επίδρασης του κοροναίού στις υπηρεσίες σχετικά με τη φυματίωση σε χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Η φυματίωση σκοτώνει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους ανά έτος, περισσότερους από κάθε άλλη λοιμώδη ασθένεια.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σταθερή πτώση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, ως αποτέλεσμα της αύξησης των υπηρεσιών θεραπείας και πρόληψης από την ασθένεια.

Πριν πέντε χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες έθεσαν ως στόχο να εξαλείψουν την επιδημία της φυματίωσης μέχρι το 2030. Σε σύνοδο του 2018, μάλιστα, είχε αποφασιστεί η αύξηση των προσπαθειών με διπλασιασμό της χρηματοδότησης μέχρι το 2022.

Πηγή: theguardian.com