ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Φρίκη δίχως σύνορα

Του Μωυσή Λίτση-naftemporiki.gr

Τι σχέση έχει το Brexit με το προχθεσινό έγκλημα στο Έσεξ, όπου βρέθηκαν νεκροί 39 άνθρωποι σε κοντέινερ φορτηγού; Φαινομενικά καμία. Ένας ασυνείδητος διακινητής, περιφρονώντας την ανθρώπινη ζωή, επιχείρησε να περάσει παράτυπα ανθρώπους στη Βρετανία, οδηγώντας τους στον θάνατο.

Κι όμως το έγκλημα συνδέεται με το συνεχιζόμενο αλαλούμ της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το Brexit ξεκίνησε ως αμφισβήτηση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης υπηκόων κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία -χώρες μέλη της Ε.Ε.-, οι οποίοι στιγματίζονταν ως επιρρεπείς στην «παραβατικότητα», ενώ παράλληλα κατηγορούνταν ότι απομυζούν τις σχετικά γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές του Λονδίνου.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα η κατά τα άλλα συντετριμμένη από το προχθεσινό συμβάν Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωνε στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος «υπερήφανη» που είναι μέρος της κυβέρνησης του Brexit, που «ξαναπαίρνει πίσω τον έλεγχο των συνόρων μας, τερματίζοντας την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων μια για πάντα».

Το φορτηγό -απ’ ό,τι φαίνεται- επιχειρούσε να αποφύγει τους αυξημένους εν όψει Brexit συνοριακούς ελέγχους που έχουν επιβληθεί στο λιμάνι του Ντόβερ. Στη Βρετανία ανθεί, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία εισαγωγής παράτυπων μεταναστών, κυρίως από την Κίνα, οι οποίοι απασχολούνται υπό ανήκουστες εργασιακές συνθήκες, σε μια χώρα που, ούτως ή άλλως, από εποχής Θάτσερ δεν φημίζεται για την προστασία εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Πρόσφατα, μάλιστα, σε κάποιο από τα συνδρομητικά κανάλια έτυχε να δω μια σχετική ταινία, που ήθελε ακριβώς να αναδείξει την πτυχή αυτή: τη μεταφορά και άγρια εκμετάλλευση Κινέζων εργατών που διακινούνται παράτυπα στη Βρετανία από σχετικά κυκλώματα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών έχουν προ πολλού προειδοποιήσει ότι η σκληρή πολιτική όσον αφορά το προσφυγικό ωθεί πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητήσουν πιο επικίνδυνους δρόμους για να εισέλθουν στη χώρα, όπως είναι τα κοντέινερ, με αποτέλεσμα περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Το προχθεσινό έγκλημα έχει όμως μία ακόμη πτυχή. Τα θύματα ήταν Κινέζοι. Μα καλά, δεν είναι η Κίνα το πλέον πετυχημένο παράδειγμα της παγκοσμιοποίησης, με τους ανερχόμενους πλουσίους και ευημερούντες, που σκορπά επενδύσεις στην Ευρώπη;