ΕΛΛΑΔΑ

«Φρένο» στα σενάρια για πολλαπλό άνοιγμα

Να βάλει φρένο στη συζήτηση περί πρόωρου ανοίγματος χιονοδρομικών κέντρων, εστίασης και απελευθέρωσης στις υπεραστικές μετακινήσεις επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά την ομιλία του για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη είχε εκτενείς αναφορές στην πανδημία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων», σε αντίθεση με «άλλες δραστηριότητες που μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν».

Αυτό το «λίγο ακόμα» παραπέμπει βεβαίως στον Φεβρουάριο, ενώ για την εστίαση μπορεί να είναι ακόμα αργότερα. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να βιαστούν και να στείλουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία, ειδικά σε ένα χρονικό σημείο που απαιτείται για περίπου ένα μήνα ακόμα σχολαστική τήρηση των μέτρων, ώστε να περάσει το επικίνδυνο πρώτο δίμηνο του έτους.

Η στρατηγική

Πίσω από τη φράση του πρωθυπουργού πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά όλα τα υπόλοιπα, αποτυπώνεται η προσεκτική στρατηγική της κυβέρνησης μέχρι το Πάσχα, οπότε θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και παράλληλα ο καλός καιρός θα επιτρέψει μια πρώτη επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο Μαξίμου, βάσει και των οδηγιών από τους ειδικούς, θέλουν να ανοίγουν κάθε κλάδο ξεχωριστά, ώστε να μετρούν το αποτέλεσμα σε επίπεδο κρουσμάτων μέχρι το επόμενο βήμα. Με αυτόν τον τρόπο, αν υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα στην επιδημιολογική εικόνα, θα γνωρίζουμε την αιτία, ώστε να διορθωθεί άμεσα.

Για παράδειγμα, εάν άνοιγαν μαζί λιανεμπόριο και σχολεία, θα ήταν δύσκολο μετά να διαπιστωθεί από πού δημιουργήθηκαν νέες εστίες. Συνεπώς, δεν πρέπει να περιμένει κανείς «μαζικό άνοιγμα», καθώς ο κάθε κλάδος θα ανοίγει αυτόνομα και θα μεσολαβούν μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες μέχρι το επόμενο βήμα.

Ο εμβολιασμός

Στη διαχείριση της πανδημίας, αναπόσπαστη παράμετρος είναι ο εμβολιασμός που, όπως φαίνεται, όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδας, πηγαίνει με πιο αργούς ρυθμούς, κάνοντας την επιστροφή στην κανονικότητα έναν αγώνα αντοχών και διαχείρισης. Το θέμα θα τεθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Το ζήτημα των εμβολίων θα θέσει, όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη και θα αφορά δύο σκέλη: το πρώτο είναι η άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca, και το δεύτερο αφορά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την Pfizer, ώστε να είναι απολύτως συνεπής σε όσα έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ε.Ε. σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στην Ελλάδα, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 90.000 εμβολιασμοί. Παράλληλα προστίθενται 65 κέντρα υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού, ενώ από τον Φεβρουάριο και έως τα μέσα Μαρτίου θα μπουν στη μάχη και 4 νέα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 συμπολίτες μας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.