ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνει ο «πόλεμος» ΗΠΑ- Κίνας με φόντο την πανδημία και τον ΠΟΥ

Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με φόντο την πανδημία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι χειρισμοί του Πεκίνου όταν εμφανίστηκε ο ιός και η στήριξη που προσέφερε σε αυτούς ο ΠΟΥ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών χωρών, που άλλες εμμέσως και άλλες ξεκάθαρα κάνουν λόγο για προσπάθεια απόκρυψης πολύτιμων στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εμποδίσει την τόσο ταχεία εξάπλωση του ιού. Ο πιο σφοδρός επικριτής ωστόσο τόσο του κινεζικού καθεστώτος όσο και του ΠΟΥ είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες και έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό. Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι λειτουργεί ως «μαριονέτα της Κίνας».

Ερωτηθείς για το μέλλον της αμερικανικής συνεισφοράς στον Οργανισμό, την αναστολή της οποίας ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παρέμεινε αόριστος. «Θα πάρουμε μια απόφαση σύντομα», είπε, τονίζοντας πως εξέτασε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 40 εκατομμύρια δολάρια (δηλαδή στο 1/10 της σημερινής) αλλά ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι και πάλι ήταν μεγάλο ποσό. Η τελευταία αυτή επισήμανση είναι άκρως ενδεικτική των διαθέσεων της Ουάσιγκτον απέναντι στον ΠΟΥ, που ουσιαστικά έχει αναλάβει να συντονίσει τη διεθνή μάχη κατά του Covid-19 όσο και εάν δέχεται πολλαπλά πυρά.

Kαταπέλτης ήταν εξάλλου και ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ. Στη χθεσινή Σύνοδο του ΠΟΥ υπογράμμισε πως πως η πανδημία «ξέφυγε εκτός ελέγχου» σε μεγάλο βαθμό λόγω της δαπανηρής «αποτυχίας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτός ο οργανισμός απέτυχε να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία στοίχισε πολλές ζωές» είπε χαρακτηριστικά. Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, συνέχισε: «Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του ως προς τη διαφάνεια, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο».«Είδαμε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην βασική του αποστολή ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, όταν τα κράτη μέλη δεν ενεργούν με καλή πίστη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξανασυμβεί» διεμήνυσε.

Από την πλευρά της και η Κίνα εμμένει στη δική της στάση. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ναι μεν αποδέχθηκε, ύστερα από αρκετές εκκλήσεις και πιέσεις, την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για την πηγή του ιού και την εξάπλωσή του, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Ο Σι μίλησε στην Παγκόσμια Συνέλευση του ΠΟΥ, την ώρα που περισσότερες από 100 χώρες υποστήριξαν ψήφισμα που ζητούσε ανεξάρτητη έρευνα για την πανδημία, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή πάνω από 318.000 ανθρώπων παγκοσμίως.